Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone i pasteryzowane ogórki na zupę.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 629
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 629
Składniki
Do kiszenia dodaję czosnek ( dużo), liście i korzeń chrzanu ( też nie mało), baldachimy i łodygi z piórkami kopru, liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Każdy dodatek powoduje inny smak. Liście wiśni nadają słodki i owocowy, liście porzeczki - goryczkowaty i owocowy , a liście dębu - ostry i mocny.
Wszystkie dodatki dzielę na 2 . Na dno garnka wkładam pierwszą część. Na nią wkładam ogórki i przykrywam drugą częścią . Zalewam gorącą wodą z solą niejodowaną do przetworów w proporcji 1 duża łyżka soli na 1 litr wody. Przykrywam i czekam. Ogórki kiszę w całości przez tydzień.
Po tygodniu ogórki wyjmuję i...uwaga!!! Wkładam następną partię ogórków. Nic złego im się nie stanie. A i szybciej się ukiszą. Po wyjęciu ogórki ścieram na "jarzynówce" i wkładam lekko ugniatając w wyparzonym słoiku. Na wierzch kładę zieloną gałązkę kopru. Ogórki pasteryzuję 15 minut od zagotowania. I od razu wyjmuję. Rada: W tym roku pasteryzuję w słoikach 0,7 litra, bo 0,5 litra jest za mało a 2 słoiki za dużo na garnek zupy. Smacznego!!!