Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone i pasteryzowane ogórki na zupę.
Pyszny zakwas na zupę ogórkową,własnej roboty.Ja wybieram małe słoiczki na ra...
Odsłon: 1295
Pączki wyglądają i smakują jak z cukierni . Spróbujcie koniecznie ten przepis
Odsłon: 49362
Dobre ciasto takie proste w wykonaniu a smaczne jest. Lubię ciasta z owocami,...
Odsłon: 36207
Smakowita, kolorowa sałatka z kurczakiem, chrupiącym bekonem, jajkiem i warz...
Odsłon: 527
Dziś zrobiłam podobne batoniki do Angielskich flapjacks.
Odsłon: 24
Pączki wyglądają i smakują jak z cukierni . Spróbujcie koniecznie ten przepis
Odsłon: 49362
Dobre ciasto takie proste w wykonaniu a smaczne jest. Lubię ciasta z owocami,...
Odsłon: 36207
Smakowita, kolorowa sałatka z kurczakiem, chrupiącym bekonem, jajkiem i warz...
Odsłon: 527
Dziś zrobiłam podobne batoniki do Angielskich flapjacks.
Odsłon: 24
Składniki
Do kiszenia dodaję czosnek ( dużo), liście i korzeń chrzanu ( też nie mało), baldachimy i łodygi z piórkami kopru, liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Każdy dodatek powoduje inny smak. Liście wiśni nadają słodki i owocowy, liście porzeczki - goryczkowaty i owocowy , a liście dębu - ostry i mocny.
Wszystkie dodatki dzielę na 2 . Na dno garnka wkładam pierwszą część. Na nią wkładam ogórki i przykrywam drugą częścią . Zalewam gorącą wodą z solą niejodowaną do przetworów w proporcji 1 duża łyżka soli na 1 litr wody. Przykrywam i czekam. Ogórki kiszę w całości przez tydzień.
Po tygodniu ogórki wyjmuję i...uwaga!!! Wkładam następną partię ogórków. Nic złego im się nie stanie. A i szybciej się ukiszą. Po wyjęciu ogórki ścieram na "jarzynówce" i wkładam lekko ugniatając w wyparzonym słoiku. Na wierzch kładę zieloną gałązkę kopru. Ogórki pasteryzuję 15 minut od zagotowania. I od razu wyjmuję. Rada: W tym roku pasteryzuję w słoikach 0,7 litra, bo 0,5 litra jest za mało a 2 słoiki za dużo na garnek zupy. Smacznego!!!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Botwinka w słoiku na zimę
Przetwory
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Przetwory
Kiszona kapusta z marchwią i kminkiem.
Przetwory
Czerwona kapusta kiszona z jabłkami
Botwinka w słoiku na zimę
Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i...
Odsłon: 117
Pasta bulionowa z grzybami DIY
Domowa pasta bulionowa z grzybami powstała na początku stycznia jako wariant...
Odsłon: 98