Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasztet w słoiczkach.

Pasztet w słoiczkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1806 Ocena: 29237

Dodano:

Odsłon: 764

Pasztet zrobiony z mięsa wieprzowego i z drobiu, za pasteryzowany w słoiczkach.

Składniki

  • mięso wieprzowe (łopatka) - 1 kg.
  • serce wieprzowe - 30 dag
  • podgardle wieprzowe - 50 dag.
  • ścinki ze schabu - 30 dag.
  • skórki wieprzowe - 50 dag.
  • wątróbki z kaczki - 50 dag.
  • białka z 6 jajek - ubić i dodać podczas końcowego mieszania
  • cebula 1 szt.
  • 3 łyżki duże suszonej włoszczyzny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • dobra garść majeranku przetartego
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • liść laurowy 6-7 szt.
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet w słoiczkach.

Przygotowanie

  1. Mięsa, skórki, suszoną włoszczyznę, cebulę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs, wątróbki parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze. Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy. Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm, później dodajemy ubitą pianę z białek i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Tak przygotowanym pasztetem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy wieczka i pasteryzujemy.

    Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń