Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Patisony w zalewie słodko- kwaśnej. Można je wykorzystać, jako dodatek do obiadu lub podać jako dodatek do wędlin.
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 7290
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 35
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 96
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 69
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 59
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 7290
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 35
Sałatka brokułowa z jajkiem należy do moich ulubionych wielkanocnych dań. Jes...
Odsłon: 96
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 69
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 59
Składniki
Składniki zalewy połączyć ze sobą w garnku, zagotować. Zalewę pozostawić do wystudzenia. Patisony obrać, jeżeli mają twardą skórkę, pokroić na części (młodziutkich, małych patisonów nie musimy obierać, ani kroić, niestety moje były już nieco większe i musiałam je kroić, aby weszły do słoików). Patisony wkładamy do, przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, dodajemy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowane, zalewamy zimną zalewą (ma ona sięgać 3 cm poniżej brzegów każdego słoika). Do jednego słoika wchodzi około 1/2 l zalewy. Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na stolnicę lub inną drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przenosimy do spiżarni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 326
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 194