Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Patisony w zalewie słodko- kwaśnej. Można je wykorzystać, jako dodatek do obiadu lub podać jako dodatek do wędlin.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 519
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 519
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Składniki zalewy połączyć ze sobą w garnku, zagotować. Zalewę pozostawić do wystudzenia. Patisony obrać, jeżeli mają twardą skórkę, pokroić na części (młodziutkich, małych patisonów nie musimy obierać, ani kroić, niestety moje były już nieco większe i musiałam je kroić, aby weszły do słoików). Patisony wkładamy do, przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoiczków, dodajemy czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowane, zalewamy zimną zalewą (ma ona sięgać 3 cm poniżej brzegów każdego słoika). Do jednego słoika wchodzi około 1/2 l zalewy. Suchą ściereczką wycieramy brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewamy do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki wyjmujemy, np. na stolnicę lub inną drewnianą deseczkę, pozostawiamy do wystudzenia. Następnie przenosimy do spiżarni.