Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka pieczona w piekarniku, obrana ze skórki zalana sosem własnym z dodatkiem oleju, octu winnego, soli i cukru, przełożona plastrami czosnku. Dosłownie rozpływa się w ustach:)
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1312
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 37
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1312
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 247
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 37
Składniki
Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pesteczki. Połówki papryk układamy na blaszce lub w płaskim naczyniu żaroodpornym skórką ku górze i skrapiamy olejem /2-3 łyżki/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka będzie ciemna. Naczynie z papryką szczelnie nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie z papryk zdejmujemy skórkę - robimy to nad naczyniem w którym się piekła, gdyż sok z papryki będzie nam potrzebny.. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W słoikach układamy plastry papryki przekładając czosnkiem. Sok z papryki /ten z naczynia żaroodpornego/ mieszamy z octem winnym, pozostałym olejem, solą i cukrem i wlewamy do słoików z papryką. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. * Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.