Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantna konfitura z pomarańczy, czyli coś jakby chutney pomarańczowy, to efekt moich dość chaotycznych prób zagospodarowania sycylijskich cytrusów. Bo one są niepryskane i niewoskowane. I już po tygodniu od przybycia w nasze progi zaczęły się psuć w zastraszającym tempie – jak nigdy wcześniej! Nie znam przyczyny, bo to zdarzyło się pierwszy raz od wielu lat. Tak czy siak – musiałam podjąć radykalne działania, czyli zrobić jakieś atrakcyjne przetwory. Bo na sok nie wszystko na raz da się przerobić. Oczywistym wyborem – jak co roku – była tradycyjna marmolada z czerwonych pomarańczy. Ale tych cytrusów mam znacznie więcej, co więc z nich zrobić, by zachować smak, aromat i nie dopuścić do zepsucia? Niech to będzie na przykład eksperymentalna pikantna konfitura z pomarańczy i chili.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12120
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 25
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12120
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 25
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Składniki
Pomarańcze wraz ze skórką pokrój na kawałki, usuwając pestki. Moje pomarańcze tarocco mają cienką skórkę i niewiele albedo. Jeśli jednak masz owoce z grubą warstwą białego albedo, to najpierw zdejmij pomarańczową skórkę i pokrój ją w paseczki, a następnie zdejmij albedo z pomarańczy i “gołe” owoce pokrój w niewielkie kawałki.
Słodką paprykę i papryczkę chili przekrój na pół, usuń ogonek i oczyść z nasion. Chili drobno posiekaj, a słodką paprykę pokrój w małą kostkę.
Do sporego garnka wlej wodę i ocet, dodaj pokrojone papryki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość zagotuj, a gdy tylko zawrze – zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
Dodaj drobno pokrojone pomarańcze (ja pomarańcze poszatkowałam w Speedcooku) i cukier. Gotuj na średnim ogniu przez około 2 godziny, czyli do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Gorącą konfiturę/chutney przełóż do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcaj. Słoiki postaw dnem do góry do czasu, aż wystygną.
Można również konfiturę w słoikach pasteryzować, jeśli nie masz zbytniego zaufania do metody “do góry nogami”.
Jak i z czym podawać słodko-ostrą konfiturę? Przede wszystkim muszę napisać, że efekt jest wyjątkowo pyszny! Trochę słodki, trochę gorzki, trochę ostry i trochę kwaśny przetwór, który idealnie pasuje do sera, co zapewne widać na zdjęciach.
Ale pikantna konfitura z pomarańczy równie dobrze smakuje na toście, bułeczce czy rogaliku. Albo jako sos podany do półmiska zimnych mięs i pasztetów. Albo jako świetny chutney do ryżu wraz z innymi potrawami z indyjskim rodowodem.
I z pewnością znajdziesz inne jeszcze zastosowanie i sposoby podania tego wyjątkowego smakołyku. Smacznego!