Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup z cukinii to genialny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii w kuchni. Smak domowego keczupu można dowolnie modyfikować, dodając odrobinę chili dla ostrości lub więcej cukru dla wzmocnienia słodkiego smaku. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11507
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42815
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 339
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 431
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11507
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42815
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 339
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 431
Składniki
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę kroimy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski z cukinią, doprawiamy solą, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę, żeby cukinia puściła wodę.
Odlewamy wodę z cukinii, starte warzywa przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na kuchence przez około 30-40 minut (od czasu do czasu mieszamy).
Następnie dodajemy ocet, przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy przez kolejne 5 minut. Garnek zestawiamy z kuchenki, cukinię miksujemy na gładki krem.
Keczup z cukinii przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień słoiki pasteryzujemy, wyciągamy z garnka i odwracamy do góry dnem. Zakrętki słoików powinny być zassane do środka (wtedy mamy pewność, że keczup z cukinii nam się nie zepsuje).
Keczup z cukinii przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.