Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup z cukinii to genialny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii w kuchni. Smak domowego keczupu można dowolnie modyfikować, dodając odrobinę chili dla ostrości lub więcej cukru dla wzmocnienia słodkiego smaku. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę kroimy i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski z cukinią, doprawiamy solą, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę, żeby cukinia puściła wodę.
Odlewamy wodę z cukinii, starte warzywa przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na kuchence przez około 30-40 minut (od czasu do czasu mieszamy).
Następnie dodajemy ocet, przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy przez kolejne 5 minut. Garnek zestawiamy z kuchenki, cukinię miksujemy na gładki krem.
Keczup z cukinii przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień słoiki pasteryzujemy, wyciągamy z garnka i odwracamy do góry dnem. Zakrętki słoików powinny być zassane do środka (wtedy mamy pewność, że keczup z cukinii nam się nie zepsuje).
Keczup z cukinii przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.