Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikle z miechunki pomidorowej, skórzastej czy też lepkiej :D Ze względu na coraz cieplejszy klimat łatwo uprawia się tą meksykańską roślinę w ogródku.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23108
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1238
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104941
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23108
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1238
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104941
Składniki
Zebrałam dojrzałe tomatillo. Na surowo przypomina w smaku skrzyżowanie pomidora z limonką i trochę ogórkiem. Jak widać koszyczek ma jak miechunka ozdobna tylko owoc wypełnia całe wnętrze. Zbierałam bezpośrednio po deszczu i dlatego jest ubrudzona w ziemi.
Tomatillo obrałam i umyłam.
Na mandolinie pokroiłam tomatillo na grube plasterki, marchew na zapałkę, a cebulę w piórka i jeszcze szczypiorek i kawałeczki papryki dla koloru. Proporcje są w sumie na trzy litry poszatkowanych warzyw. całość posypałam 2 łyżkami soli, przemieszałam i poczekałam aż w naczyniu zbierze się płyn. Odsączyłam na sicie. Zasypałam cukrem- 0,5 szkl, poczekałam, aż zbierze się płyn i odsączyłam na sicie.
Dodałam pół szklanki octu, gorczycę i chili w proszku do smaku. Nałożyłam do wyparzonych słoików. Zakręciłam. Wstawiłam do zimnej wody na ściereczkę do garnka. Woda centymetr poniżej nakrętki- tak jak i zawartość. Od zagotowania wody wystarczy pasteryzować, 10- 15 minut.
:D
Smacznego :)