Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle z ogórków i papryki.

Pikle z ogórków i papryki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1809 Ocena: 29271

Dodano:

Odsłon: 381

Pikle z ogórków i papryki na zimę. Pikle są świetnym dodatkiem do dań głównych.

Składniki

  • duże ogórki gruntowe 5 kg
  • papryka czerwona słodka 2 szt.
  • sól do przetworów 3 łyżki stołowe
  • Zalewa:
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • gorczyca 1 łyżeczka na słoik
  • nasiona kopru pół łyżeczki na słoik
  • liść laurowy 1 szt. na słoik
  • ziele angielskie 3 szt. na słoik
  • goździk 1 szt. na słoik
  • ocet 10 % 200 ml
  • woda 1 litr
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pikle z ogórków i papryki.

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę robimy do smaku.

    Pikle:

    Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na połówki i wydrążamy pestki. Połówki ogórka jeszcze raz rozcinamy wzdłuż robiąc takie ćwiartki. Pokrojone ogórki umieszczamy w większej misce, posypujemy solą, mieszamy i przykryte odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie płaty umieszczamy na durszlaku i odcedzamy wydzielony sok. W między czasie wyparzamy słoiki i kroimy papryki wzdłuż na 2 centymetrowe paski o długości wysokości słoika. Do wyparzonych słoików wkładamy paski z ogórków, po 4 paski papryki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, po łyżeczce gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru do słoika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z wody, octu, cukru i soli. Zalewę robimy do smaku. Tak przygotowane słoiki zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Za pasteryzowane słoiki studzimy i ostudzone wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń