Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podgrzybki w occie to fajna przekąska imprezowa lub dodatek do dań. Marynata sprawdzi się również do innych gatunków grzybów.
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 326
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 122
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 326
Składniki
Przygotowujemy marynatę: Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy przyprawy, 3 łyżki soli i 3 łyżki cukru. Cebule obieramy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kawałki i również dodajemy do marynaty. Całość gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut od momentu zawrzenia. Studzimy. Cebulę i paprykę usuwamy z marynaty (nie trzeba wyrzucać, można zjeść;)).
Grzyby dokładnie oczyszczamy, odrzucając zepsute lub robaczywe (nawet młode, małe grzybki mogą mieć sporo robaków). Ogonki można odciąć (ja tak robię i gotuję z nich sos do obiadu) lub zostawić. Przebrane grzyby dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, najlepiej na sicie. Gdy są bardzo brudne można je chwilę wymoczyć w wodzie i dopiero płukać.
Umyte podgrzybki przekładamy do garnka z wodą – aby tylko je przykryła. Dodajemy sok z cytryny (zapobiegnie ich czernieniu-grzybki zachowają kolor) i zagotowujemy. Pierwsza woda będzie z pianą (resztą brudu) i wykipi - najlepiej pilnować tego momentu, by zebrać pianę. Po 1-2 minutach gotowania odcedzamy grzyby z wody, płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy nową wodą i ponownie zagotowujemy. Do drugiej wody wsypujemy 1 łyżkę soli, gotujemy około 5-7 minut i ponownie odcedzamy na durszlaku.
Grzybami napełniamy wyparzone słoiki tak do 7/8 wysokości (ja nakładam max poniżej gwintu, ale zazwyczaj do załamania w słoiku), wypełniamy słoiki zalewą, wycieramy gwint i zakręcamy czystą, suchą przykrywką. Gotowe słoiki pasteryzujemy około 5-7 minut w garnku ze ściereczką na dnie (wody tyle, by nie dochodziła do przykrywek). Zostawiamy do ostudzenia.