Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W naszym polskim klimacie nie jest możliwa uprawa oliwek. Jednak są owoce, które mogą je z powodzeniem zastąpić - są nimi owoce derenia. Krzew derenia jadalnego daje słodko-cierpkie owoce o owalnym kształcie i czerwonym kolorze, dzięki czemu może idealnie imitować smak i wygląd oliwek. Przygotowane oliwki z derenia w smaku i wyglądzie będą przypominać oliwki Kalamata. Dereń przed wojną wykorzystywała w kuchni każda gospodyni. Potem odszedł w niepamięć. Dziś dereń wraca do łask. Z jego owoców oprócz oliwek można przygotować również nalewkę, dżem lub galaretkę.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12015
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16636
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5373
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12015
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16636
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5373
Składniki
Umyte i osuszone owoce derenia przekładamy do słoiczków. Sól rozpuszczamy w wodzie. Solanką zalewamy dereń, tak aby był w całości pokryty. Na wierzch wlewamy olej tak by sięgał brzegów słoika. Szczelnie zakręcamy i odstawimy w ciemnie chłodne miejsce.
Tak przygotowany dereń jest gotowy do spożycia już po 2 tygodniach. Polskie oliwki po wyjęciu pestki idealnie nadają się do sałatek, zup, dekoracji potraw oraz jako samodzielna przekąska.
Przygotowując różnego rodzaju kiszonki lub marynaty warto najpierw owoce/warzywa ułożyć w słoikach, a następnie dopiero przygotować zalewę. Warto pamiętać, że na litrowy słoik potrzebujemy około 500 ml zalewy.