Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz pierwszy w życiu przygotowałam pomidory marynowane w soku jabłkowym. Ba, to są nawet moje w ogóle pierwsze pomidory marynowane! Zwykłą, tradycyjną marynatę pomidorową kupiłam kiedyś podczas podróży po Litwie. Smakowały mi te marynowane pomidorki koktajlowe (bo to były one), ale nie podjęłam własnej próby marynowania z braku sprawdzonego przepisu. Aż w tym roku wpadłam jak śliwka w kompot, bo dziś marynuję pomidory. I to nie w zwyczajnej zalewie octowej, tylko w soku jabłkowym!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 255
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21751
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 255
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21751
Składniki
Pomidory umyj
i przed włożeniem do słoików każdy z nich nakłuj widelcem od strony ogonka. To powinno zabezpieczyć owoce przed pękaniem w słoikach podczas dalszej obróbki. Albo przynajmniej zminimalizować szkody.
Staraj się układać owoce ciasno, aby jak najdokładniej wypełnić słoiki. Zapełniłam 8 słoików o pojemności około 700-750ml.
Do dużego garnka wlej sok jabłkowy, a następnie dodaj cukier, sól kamienną i ocet jabłkowy. Doprowadź zalewę do wrzenia. Po spróbowaniu powinna być harmonijna w smaku, słodko-kwaśna i wystarczająco słona. Jeśli podczas gotowania zalewy pojawi się piana, możesz ją usunąć łyżką do szumowania, ale nie ma takiej konieczności, jeśli Ci nie przeszkadza. Mnie nie przeszkadza, więc odpuszczam sobie szumowanie. Szkoda zachodu.
Gorącą zalewę rozlej najpierw po troszku do przygotowanych słoików. Chodzi o to, że zalewa jest gorąca i zbyt gwałtownie napełniony słoik mógłby pęknąć. A potem dolewaj stopniowo gorącą marynatę do słoików z pomidorami. Nie napełniaj ich do końca, zostaw przestrzeń 1-1,5 cm od góry.
Jeśli po napełnieniu słoików zostanie Ci trochę marynaty, to albo przygotuj jeszcze jeden słoik z pomidorami, albo wlej przyprawiony sok do pojemnika i schowaj do lodówki do czasu następnego marynowania. Moje pomidorki okazały się tak bardzo “układalne”, że zostało mi aż 0,9 litra zalewy.
Pomidory marynowane w soku jabłkowym (zakręcone słoiki) wstaw do pasteryzatora albo do dużego garnka z kratką lub ściereczką na dnie. Wlej do garnka ciepłą wodę do wysokości, na której zwężają się słoiki. Pasteryzuj od momentu zagotowania przez 10 minut (większe słoiki – 1-1,5 litra – 15 minut, 2 lity – 20 minut).
Gotowe pomidory marynowane w soku jabłkowym przechowuj w raczej chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwniczce lub w spiżarni. Albo w dolnej części szafki lub kredensu. A potem otwieraj słoiki w środku zimy i z radością wspominaj upalne dni lata. Zalewa jest bardzo smaczna i nadaje się do spożycia, więc jej nie wylewaj. Przecież to jest sok z przyprawami! Możesz ją zwyczajnie wypić albo wykorzystać jako lekką marynatę do innych potraw, zrobić na jej bazie sos do sałatki, dodać do zupy czy sosu albo co tam jeszcze wpadnie Ci na myśl.
Po dwóch tygodniach marynowania otworzyłam jeden słoik i spróbowałam pomidorków. Okazało się, że prawie wcale nie są kwaśne, raczej lekko słodko-słonawe. Dla mnie idealne, bo nie lubię bardzo kwaśnych marynat. Więc bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis w wielkich przestrzeniach Internetu. I Tobie też polecam, spróbuj!