Do góry

Przetwory Przepis na:

Pomidory w słoikach, na zimę po fińsku.

Pomidory w słoikach, na zimę po fińsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2014

Dodano:

Odsłon: 5505

Czas na zrobienie zapasów na zimę. Dzisiaj zamykam w słoikach smak pysznych pomidorów. Pomidory po fińsku to bardzo szybki i łatwy sposób na zakonserwowanie tych pysznych owoców. Proporcje podane są na 1 kg pomidorów oraz 1l wody, aby łatwiej Wam było dostosować je do Waszych ilości składników.

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule około 300 g
  • ziarna kolorowego pieprzu
  • po listku laurowym na słoik
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 lyzka soli kamiennej
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 50 ml octu winnego
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidory w słoikach, na zimę po fińsku.

Przygotowanie

  1. Cebule obrać i pokroić w talarki. Pokrojona cebule ułożyć na durszlaku i przelać wrzącą wodą.

    Cześć cebuli ułożyć na dnie słoików i ułożyć na niej pokrojone w ćwiartki pomidory. Na pomidorach ułożyć warstwę cebuli.
    Do każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu i dodać po jednym listku laurowym.

  2. Zrobić zalewę: w garnku zagotować wodę z sola cukrem i octem. Gorącą zalewą zalać pomidory.

    Słoiki szybko zakręcić. Słoiki jak i zakrętki powinny być dobrze wyparzone przed użyciem.

  3. Słoiki pasteryzować: Zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką kuchenna i zalać je do 3/4 wysokości gorącą wodą . Słoiki gotować przez 10 minut od momentu zagotowania wody.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 sierpnia Fajny przepis :) Są pomidory, jest bazylia, jeszcze tylko Oltermany i będzie fińska caprese ;p

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 20 sierpnia Mmmniam! Chcielibyśmy otworzyć taki kolorowy i pyszny słoik w zimie - humor od razu się poprawia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń