Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na zrobienie zapasów na zimę. Dzisiaj zamykam w słoikach smak pysznych pomidorów. Pomidory po fińsku to bardzo szybki i łatwy sposób na zakonserwowanie tych pysznych owoców. Proporcje podane są na 1 kg pomidorów oraz 1l wody, aby łatwiej Wam było dostosować je do Waszych ilości składników.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 10
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 23
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 137
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10968
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 269
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 10
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 23
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 137
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10968
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 269
Składniki
Cebule obrać i pokroić w talarki. Pokrojona cebule ułożyć na durszlaku i przelać wrzącą wodą. Cześć cebuli ułożyć na dnie słoików i ułożyć na niej pokrojone w ćwiartki pomidory. Na pomidorach ułożyć warstwę cebuli. Do każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu i dodać po jednym listku laurowym.
Zrobić zalewę: w garnku zagotować wodę z sola cukrem i octem. Gorącą zalewą zalać pomidory. Słoiki szybko zakręcić. Słoiki jak i zakrętki powinny być dobrze wyparzone przed użyciem.
Słoiki pasteryzować: Zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką kuchenna i zalać je do 3/4 wysokości gorącą wodą . Słoiki gotować przez 10 minut od momentu zagotowania wody.