Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem, że trudno uwierzyć w to, że można tak usmażyć powidła. Tak, czyli bez mieszania! Przepis dostałam od znajomej, a wkrótce okazało się, że receptura ma ponad 60 lat i pochodzi z gazety "Przyjaciółka". Podejrzewam jednak, że jest jeszcze starsza. Stary przepis sugeruje dodatek cukru i zwykłego octu spirytusowego. I taki przepis ja podaję, bo tak przygotowałam swoje powidła, ale już wiem, że przy następnej obróbce naszych śliwek nie dodam cukru ani octu i prawdopodobnie będę smażyć dłużej. Nadal bez mieszania.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 424
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1120
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 44
Prosta i smaczna sałatka makaronowa, którą możemy podać gościom. Na pewno im...
Odsłon: 19
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1072
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 424
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1120
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 44
Prosta i smaczna sałatka makaronowa, którą możemy podać gościom. Na pewno im...
Odsłon: 19
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1072
Składniki
Kluczem do sukcesu tych powideł jest brak przykrycia i absolutnie całkowity zakaz mieszania!!!!
Jeśli choć raz zamieszamy – możemy wszystko wyrzucić do kosza, ponieważ na 300% przypalimy śliwki.
Śliwki wydrylować i układać warstwami na przemian z cukrem. Na wierzchu ma być cukier i całość polać octem.
Całość pozostawić na 12 godzin bez przykrycia. Po tym czasie wstawić na mały ogień, “pyrkać” minimum 5 – 5,5 godziny (a nawet dłużej, w razie potrzeby - ja smażyłam 10 godzin) i choć nie wiem jak korci – pod żadnym pozorem nie mieszać tych powideł!!!!!!!
Po wyłączeniu gazu można np. chochelką odlać nadmiar soku do małego słoiczka – będzie fajny do rozcieńczania. Moje soczyste letnie śliwki pozwoliły mi na odlanie nawet 4 słoików pysznego soku i super - będzie na lemoniadę!
Teraz nastąpi coś, na co czekaliśmy tak baaardzo długo – ZAMIESZAMY powidła (połączymy i rozbijemy owoce z pozostałym gęstym soczkiem)!!!!
Jeśli musimy powidła przechowywać w ciepłym pomieszczeniu, to koniecznie trzeba je pasteryzować 10 min, ale jeśli mamy zimną piwnicę, to cała robota za nami.
Wystarczy gorące powidła bez mieszania przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem - aż do ostudzenia. Jeśli jednak będą stały w cieple, to może nie wystarczyć i bezpieczniej będzie je zapasteryzować. Smacznego!