Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.
Śliwki umyć i wypestkować.
Przełożyć do garnka z grubym dnem.
Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier.
Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub dwie, a potem sprawdzam słodkość
i dodaję resztę. To wszystko zależy, jak słodkie są śliwki. Moje były słodkie,
dlatego dodałam, tylko tyle cukru. Być może, będziecie musieli, dodać więcej.
Powidła, gotować na małym gazie, aż zrobią się gęste, co jakiś czas mieszając.
Moje, gotowały się, około czterech godzin
Gotowe powidła, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem.
Na drugi dzień. Słoiki zapasteryzować.
Na dnie garnka, ułożyć ściereczkę, ustawić słoiki i gotować na małym gazie,
30 minut, od zagotowania wody.
Z tej porcji wyszło mi, 10 małych słoików po koncentracie pomidorowym.
Smak gorzkiej czekolady, znacznie poprawił smak tradycyjnych powideł śliwkow...
Odsłon: 1487
Witam serdecznie, sezon śliwkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować przepi...
Odsłon: 1199
Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych...
Odsłon: 1494
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 417
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1544
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4296
Roladki ze szparagami to fajna propozycja na pyszny obiadek dla zaproszonych...
Odsłon: 1494
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 417
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...
Odsłon: 1544
Pyszne i pożywne kotlety z jajek oraz kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw oraz...
Odsłon: 4296
Składniki
Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier. Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub dwie, a potem sprawdzam słodkość i dodaję resztę. To wszystko zależy, jak słodkie są śliwki. Moje były słodkie, dlatego dodałam, tylko tyle cukru. Być może, będziecie musieli, dodać więcej.
Powidła, gotować na małym gazie, aż zrobią się gęste, co jakiś czas mieszając. Moje, gotowały się, około czterech godzin
Gotowe powidła, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem.
Na drugi dzień. Słoiki zapasteryzować. Na dnie garnka, ułożyć ściereczkę, ustawić słoiki i gotować na małym gazie, 30 minut, od zagotowania wody. Z tej porcji wyszło mi, 10 małych słoików po koncentracie pomidorowym.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pomidory krojone w soku pomidorowym
Przetwory
Sałatka z zielonych pomidorów z dodatkiem cebuli, marchewki i bazylii
Przetwory
Konfitura wiśniowa na cukrze trzcinowym
Przetwory
Ogórki konserwowe ćwiartki z papryką na zimę
Pomidory krojone w soku pomidorowym
Dziś przygotowuję własne pomidory krojone w soku pomidorowym, które przydają...
Odsłon: 78
Sałatka z zielonych pomidorów z dodatkiem cebuli, marchewki i bazylii
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 188