Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 308
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 224
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3305
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 870
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 308
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 224
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3305
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 870
Składniki
Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier. Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub dwie, a potem sprawdzam słodkość i dodaję resztę. To wszystko zależy, jak słodkie są śliwki. Moje były słodkie, dlatego dodałam, tylko tyle cukru. Być może, będziecie musieli, dodać więcej.
Powidła, gotować na małym gazie, aż zrobią się gęste, co jakiś czas mieszając. Moje, gotowały się, około czterech godzin
Gotowe powidła, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem.
Na drugi dzień. Słoiki zapasteryzować. Na dnie garnka, ułożyć ściereczkę, ustawić słoiki i gotować na małym gazie, 30 minut, od zagotowania wody. Z tej porcji wyszło mi, 10 małych słoików po koncentracie pomidorowym.