Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie powidła śliwkowe, bez żadnych dodatków. Tylko śliwki i cukier. Warto je mieć w swojej spiżarni.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 401
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 269
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1422
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 401
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 269
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1422
Składniki
Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym gazie. Kiedy zmniejszą objętość, wsypać cukier. Ja dodaję cukier stopniowo. Najpierw szklankę, lub dwie, a potem sprawdzam słodkość i dodaję resztę. To wszystko zależy, jak słodkie są śliwki. Moje były słodkie, dlatego dodałam, tylko tyle cukru. Być może, będziecie musieli, dodać więcej.
Powidła, gotować na małym gazie, aż zrobią się gęste, co jakiś czas mieszając. Moje, gotowały się, około czterech godzin
Gotowe powidła, przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem.
Na drugi dzień. Słoiki zapasteryzować. Na dnie garnka, ułożyć ściereczkę, ustawić słoiki i gotować na małym gazie, 30 minut, od zagotowania wody. Z tej porcji wyszło mi, 10 małych słoików po koncentracie pomidorowym.