Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powidła ze śliwek robimy według starego przepisu z „Uniwersalnej książki kucharskiej” autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Najlepsze powidła wychodzą oczywiście z węgierek zbieranych pod koniec września, ponieważ są bardzo słodkie i nie trzeba do nich dodawać za dużo cukru. My dzisiaj zrobimy powidła z dużych, soczystych śliwek „Herman” dojrzewających w sierpniu. Mają one wygląd węgierek, ale są ogromne. Węgierkami zajmiemy się we wrześniu.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3805
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 242
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 217
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3805
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 242
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 217
Składniki
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i wrzucamy do dużego rondla. Wstawiamy na ogień i zaczynamy podgrzewać. Mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką.
Kiedy śliwki się całkiem rozpadną ( po godzinie) odstawiamy je do przestudzenia i przecieramy przez sito o dosyć grubych oczkach.
Rondel myjemy, wycieramy do sucha i wrzucamy do niego przetarte przez sito śliwki. Teraz będziemy wysmażać śliwki przez godzinę. Po tym czasie odstawimy je do przestudzenia. Następnego dnia czynność powtórzymy. Trzeciego dnia wysmażamy powidła z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryn, również przez godzinę. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Nie trzeba ich pasteryzować. Gorące słoiki odstawiamy na ściereczkę do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i studzimy. Powidła śliwkowe gotowe!
Nasze rady: M. Monatowa smażyła powidła w ogromnych miedzianych, pobielanych kotłach. My takich nie posiadamy, dlatego użyłyśmy brytfannę o grubym dnie i koniecznie drewnianą łyżkę lub łopatkę do mieszania powideł. Cynamon przed włożeniem powideł do słoików należy wyłowić. Użyłyśmy do podrasowania smaku powideł soku z cytryny. M. Monatowa dodawała skórkę z pomarańczy! Nasze powidła były dość luźne po trzech smażeniach, dlatego smażyłyśmy je jeszcze jedną godzinę.