Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyczne powidła śliwkowe idealne do kanapek, naleśników, racuszków czy piernika; powidła bez dodatku cukru
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 156
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 306
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 156
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 306
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1530
Składniki
śliwki myjemy, wyciągamy pestki, przekrawamy na mniejsze części
owoce przekładamy do garnka lub patelni z grubym dnem
owoce smażymy ok 3-5 godzin w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję; śliwki możemy smażyć od razu lub tradycyjnie przez 3 dni po ok. godzinie
gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem, zostawiamy do ostudzenia
aby powidła przechowywać dłużej należy słoiki pasteryzować tzn gotować 15 min w garnku z wodą do wysokości 3/4 słoików
z 6 kg śliwek wyszło mi ok. 5 słoików 370 ml i 2 słoiki ok. 300 ml; mocno dojrzałe śliwki nie wymagają dodatku cukru