Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3469

Dodano:

Odsłon: 370

Przełom lata i jesieni to czas, gdy zabieram się za robienie powideł śliwkowych - moich ulubionych. Dziś bardzo dobry, stary przepis na powidła śliwkowe bez cukru. Teraz jest taki czas, że śliwki węgierki są już na prawdę dojrzałe i w większości już bardzo słodkie. Nie ma więc potrzeby dodawać do nich cukru. Gdy odparujemy z nich nadmiar soku i staną się odpowiednio gęste będą też wystarczająco słodkie. Na pewno duże znaczenie ma też odmiana śliwek węgierek: są odmiany bardziej słodkie i bardziej kwaskowate. Do tego powidła należy wybrać słodkie, mocno dojrzałe śliwki węgierki.

Składniki

  • dowolna ilość dojrzałych śliwek węgierek przykładowo z 3 kilogramów śliwek wychodzi 5 małych słoiczków
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Powidła śliwkowe bez cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy i drylujemy z pestek. Wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem

  2. Śliwki w garnku można podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Na początek przykrywamy przykrywką i podgrzewamy. Po podgrzaniu bardzo szybko puszczą sporo soku i rozmiękną. Pokrywkę zdejmujemy i na małym ogniu smażymy śliwki kilka godzin od czasu do czasu mieszając je, aby śliwki nie przywarły do dna garnka

  3. Na drugi dzień czynność powtarzamy. Powidła podgrzewamy i smażymy bez przykrycia kilka godzin na wolnym ogniu pamiętając, aby je od czasu do czasu przemieszać

  4. Czynność powtarzamy również w trzecim dniu. Powidła są gotowe, gdy nabrane na łyżkę po przechyleniu nie będą z niej spadać

  5. Gęste powidła przekładamy do wysterylizowanych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem okręcając je kocem. Po całkowitym wystudzeniu odnosimy do spiżarni. Jeśli ktoś chce to dla pewności można zapasteryzować. Ja tego nie robię i odpukać wszystkie powidłą się dobrze trzymają

  6. Doskonałe do pieczywa, naleśników i placków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń