Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z niepozornego, zielonego agrestu można wyczarować pyszne powidła w kolorze niemal brunatnym, zupełnie przypominającym powidła śliwkowe. Zachęcam do zrobienia choć paru słoiczków. W smaku powidełka są lekko kwaskowate, jednocześnie mają w sobie delikatną słodycz. W zimie będą idealnym dodatkiem do ciast, tortów czy deserów. Z podanych proporcji uzyskałam 2 słoiczki powideł, każdy po około 300 ml.
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 155
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2411
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7043
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 151
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 155
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2411
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7043
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 151
Składniki
Agrest myjemy, osączamy na sicie. Teraz cała zabawa, czyli odszypułkowanie agrestu i pozbawienie go ogonków. Niestety trochę to potrwa, ale raz na rok można się poświęcić.
Obrane owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia rano agrest gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach owoce przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek, po czym wracamy do gotowania. U mnie trwało to jeszcze 90 minut. W tym czasie często mieszałam powidła, aby się nie przypaliły (mają taką tendencję). Poza tym uczulam wszystkich, że w czasie smażenia lepiej przykryć powidła pokrywą, ponieważ lubią "wyskakiwać" z garnka.
Gotowe powidła przekładamy do słoiczków, które szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem na kilkanaście minut. Smacznego.