Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła ze śliwek węgierek

Powidła ze śliwek węgierek

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1908

Dodano:

Odsłon: 4989

Czas robienia powideł ruszył pełną parą :) Te ze śliwek węgierek, wg. mnie, nie mają sobie równych.

Składniki

  • Śliwki węgierki
  • Cukier ( na 1kg śliwek 150 g )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Powidła ze śliwek węgierek

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, usunąć pestki i rozgotować pod przykryciem w małej ilości wody lub rozparować wstawiając przykryte naczynie do niezbyt gorącego piekarnika.

  2. Zapobiega to przypalaniu i pryskaniu, a przede wszystkim przyspiesza odparowywanie. Gdy masa staje się gęsta tak, że powidła spadają płatami z łyżki, należy przełożyć je do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

  3. Do powideł ze śliwek węgierek można dodać, krótko przed końcem gotowania, cukier w ilości 150 g na 1 kg śliwek.

  4. Powidła można smażyć partiami nawet przez kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 września Pyszne ,bardzo lubię do naleśników czy ciasta,nawet z chlebem zjeść i kakao..:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń