Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas robienia powideł ruszył pełną parą :) Te ze śliwek węgierek, wg. mnie, nie mają sobie równych.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 186
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 186
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Śliwki umyć, usunąć pestki i rozgotować pod przykryciem w małej ilości wody lub rozparować wstawiając przykryte naczynie do niezbyt gorącego piekarnika.
Zapobiega to przypalaniu i pryskaniu, a przede wszystkim przyspiesza odparowywanie. Gdy masa staje się gęsta tak, że powidła spadają płatami z łyżki, należy przełożyć je do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Do powideł ze śliwek węgierek można dodać, krótko przed końcem gotowania, cukier w ilości 150 g na 1 kg śliwek.
Powidła można smażyć partiami nawet przez kilka dni.