Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas robienia powideł ruszył pełną parą :) Te ze śliwek węgierek, wg. mnie, nie mają sobie równych.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2366
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3530
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4325
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74407
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2366
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3530
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4325
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74407
Składniki
Śliwki umyć, usunąć pestki i rozgotować pod przykryciem w małej ilości wody lub rozparować wstawiając przykryte naczynie do niezbyt gorącego piekarnika.
Zapobiega to przypalaniu i pryskaniu, a przede wszystkim przyspiesza odparowywanie. Gdy masa staje się gęsta tak, że powidła spadają płatami z łyżki, należy przełożyć je do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcić nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Do powideł ze śliwek węgierek można dodać, krótko przed końcem gotowania, cukier w ilości 150 g na 1 kg śliwek.
Powidła można smażyć partiami nawet przez kilka dni.