Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nożyk, słoiki
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39719
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 185
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 377
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9278
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39719
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 185
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 377
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9278
Składniki
Śliwki płuczemy, przekrawamy na połówki, drylujemy, miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone śliwki wsypujemy do garnka lub rondla, wlewamy wodę , mieszamy. Garnek stawiamy na małym ogniu, smażymy śliwki bez przykrycia, często mieszamy drewnianą łyżką. Czym częściej będziemy mieszać tym szybciej odparuje woda i nasze powidło będzie szybciej zgęstnieje.
Pod koniec smażenia dodajemy cukier, mieszamy dokładnie i jeszcze smażymy do momentu, aż powidło będzie odrywać się od łyżki płatami. Ja smażyłem około 2 i pół godziny, powidło nie było jeszcze idealnie gęste dlatego dodałem do niego jedno opakowanie pektyny. Pektynę wymieszałem z cukrem, wsypałem pod koniec smażenia do powidła, dokładnie wymieszałem i pogotowałem jeszcze kilka minut. Gorące powidło przełożyłem do małych słoiczków, szczelnie zamknąłem wieczkami.
Pasteryzujemy około 15 minut od momentu gdy woda osiągnie 85 C. Następnie zakręcamy ogień i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na słoiczki warto nakleić metki z datą produkcji. Powidło przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż rok. Moje powidło jest w sam raz , doskonale się daje smarować, nie jest ani za rzadkie, ani za gęste. Smacznego !