Do góry

Przetwory Przepis na:

Prawdziwki marynowane po mazursku w zalewie octowo grzybowej według Marioli

Prawdziwki marynowane po mazursku w zalewie octowo grzybowej według Marioli

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 25035

Dodano:

Odsłon: 3285

Według tego przepisu wychodzą marynowane prawdziwki o prawdziwym smaku grzybów leśnych, dlaczego? Dlatego że zalewę sporządzamy z wody w której gotowały się grzyby i octu, w odpowiedniej proporcji. Grzyby mają bardzo ładny kolor, nie taki szary czy bury bez apetytu, tylko kolor dający im piękny wygląd i dla konsumenta apetyt na nie. Polecam.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prawdziwki marynowane po mazursku w zalewie octowo grzybowej według Marioli

Przygotowanie

  1. Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 gram octu, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy wszystko 15 minut od momentu wrzenia wody. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po kilka ziaren ziela angielskiego. Grzybki delikatnie powyjmować łyżką cedzakową do jakiejś miseczki a wywaru z gotowania nie wylewać, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi. Grzybki poukładać do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka. Powkładać do każdego przyprawy z gotowania, listek laurowy ziele ang. i cebulę (na wierzch położyć plaster cebuli i liść laurowy). Teraz robimy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 2 szklanki octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy solą do smaku i zalewamy słoiczki z grzybami tak by grzyby były zakryte zalewą. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną zalewamy i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut. Wyjmujemy i niech stygną odwrócone do góry dnem.

  2. Uwaga:

    Po to do gotowania grzybków dodaję 50 gram octu żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków. Do marynowania używamy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 02 stycznia 2018 Halo, Mariola, mam pytanie jedno _ jakiego koloru powinna byc sciereczka na dno garnka pod sloiczki?? :-)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 02 stycznia 2018 Takie grzybki by sie pochlonelo z przyjemnoscia!! Dodatkowo nadadza sie na kolejna kanapke_ moja podpowiedz - na oczy :-))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 stycznia 2018 Podpisuję się pod wypowiedzią Docherro :) Chętnie capnęłabym choć jeden słoiczek;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 02 stycznia 2018 Aż oczy się śmieją do takich pięknych grzybeczków,pyszne...:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń