Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Borowik szlachetny, znany również jako prawdziwek, to jeden z uwielbianych gatunków grzybów zwłaszcza w naszym kraju. Oprócz przygotowania wielu dań, doskonałym sposobem na docenienie smaku prawdziwków jest ich marynowanie - tak przygotowane stanowią bardzo smaczny dodatek do obiadów i przystawek.
Słoiki
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 68
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 77
Składniki
Grzyby najpierw oczyść i starannie wypłucz. Następnie obetnij trzonki grzybów – możesz to zrobić nożem, ale jeśli planujesz je marynować w całości, lepiej je po prostu obrać.
Po oczyszczeniu prawdziwków umieść je w garnku z wrzącą wodą, do której dodaj sól i ocet (na 1 litr wody użyj 1 łyżki soli i 20 ml octu). Gotuj je przez 5 minut, a potem odcedź. Przełóż grzyby do słoików, napełniając je w ¾.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty: w drugim garnku zagotuj około 800 ml wody, dodając cukier, liść laurowy oraz ziele i gotując całość przez 5 minut. Po tym czasie dodaj 280 ml octu i gotuj jeszcze przez kolejne 5 minut. Gorącą marynatą zalej grzyby i szczelnie zakręć słoiki, stawiając je następnie do góry dnem.