Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A teraz coś pysznego z jabłek od Cioci czyli jabłka prażone. Nie wiem jaką nazwę nosi odmiana tych jabłek ale są super, w ogóle nie ciemnieją. Można pokroić i zostawić na cały dzień i nic się nie dzieje. Od razu zaznaczam, że to nie są te ze zdjęcia ( dekoracji ). Jest to stara odmiana ale Ciocia niestety nie pamięta nazwy. Ważne jest to, że jabłka są smaczne i super nadają się na przetwory. Zimą będą jak znalazł takie jabłuszka.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( ja miałam jabłka, które nigdy nie ciemnieją ale niestety nie znam odmiany ). Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i prażyć je na ogniu do momentu aż zaczną lekko się rozpadać. Następnie wsypać cukier i mieszając od czasu do czasu prażyć jabłka aż niewielka ich ilość zostanie w kawałkach. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików ( u mnie duże i mniejsze ). Zakręcić zakrętkami a potem pasteryzować, większe słoiki 15 minut a mniejsze 10. Zapasteryzowane słoiki z jabłkami przenieść w chłodne miejsce.
Duża porcja,danie na przyjecie:)Ja robiłam na Święta:)))))
Odsłon: 954
To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych prz...
Odsłon: 44286
Czasami jak mam chęć na coś słodkiego to kilka chwil i mam super przekąskę do...
Odsłon: 10886
Czasami jak mam chęć na coś słodkiego to kilka chwil i mam super przekąskę do...
Odsłon: 10886
Składniki
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( ja miałam jabłka, które nigdy nie ciemnieją ale niestety nie znam odmiany ). Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone jabłka i prażyć je na ogniu do momentu aż zaczną lekko się rozpadać. Następnie wsypać cukier i mieszając od czasu do czasu prażyć jabłka aż niewielka ich ilość zostanie w kawałkach. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików ( u mnie duże i mniejsze ). Zakręcić zakrętkami a potem pasteryzować, większe słoiki 15 minut a mniejsze 10. Zapasteryzowane słoiki z jabłkami przenieść w chłodne miejsce.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Konfitura wiśniowa na cukrze trzcinowym
Przetwory
Ogórki konserwowe ćwiartki z papryką na zimę
Przetwory
Konfitury wiśniowe Kaliny Jędrusik
Przetwory
kiszone rzodkiewki
Konfitura wiśniowa na cukrze trzcinowym
Domowa konfitura wiśniowa idealna do dekoracji tortów i deserów oraz jako nad...
Odsłon: 4
Ogórki konserwowe ćwiartki z papryką na zimę
Pyszne konserwowe ogórki z papryka zapraszam po przepis
Odsłon: 18