Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2436
Dodano: 28.04.2017
Odsłon: 7076
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Najpierw umyte butelki wkładam do piekarnika i nagrzewam do 120 stopni - suszą się i "sterylizują".
Pomidory wstępnie płuczę pod bieżącą wodą - tuz przed wrzuceniem do garnka z wrzątkiem.
Blanszuję, czyli do dużego niskiego garnka z wrzątkiem wkładam na minutę po ok 1 kg pomidorów na ok. (ok, ale min) 1 minutę i wyciągam - to sposób, by skórka oddzielała się cieńsza i łatwo odchodziła od miąższu.
Pomidory przepuszczam przez maszynkę do pomidorów zwykłą najprostszą za trzy dyszki z Auchan), która oddziela skórki i pestki od miąższu.
Przecier zagotowuję z solą (himalajska, kamienna, byle nie jodowana).
Przecier wlewam do gorących i suchych butelek, dokładnie czyszczę i wycieram jednorazowymi ręcznikami papierowymi "zakręcadła" (szyjkę od butelki, gwint i zakrętkę).
Stawiam do góry nogami do wystygnięcia, na całą noc - żeby dobrze się zawekowały.
I już! W godzinę się wyrabiam ze skrzynką pomidorów.
Klucz do sukcesu:
1. Wybrać mięsiste, miękkie pomidory z małą ilością pestek.
2. Zacząć od umycia i sterylizo-suszenia butelek.
3. Gotować partiami (garnek 6l).
4. Automatyzacja pracy z pomidorami: mycie, parzenie, przecieranie, gotowanie, wekowanie.
5. Pojemność garnka 6 l, pojemność naczynia pod "przecieraczką" 2l. Gdy pierwsze 2 l przecieru są w garnku, włączyć grzanie i dolać drugą, potem trzecią porcję. Gdy garnek pełen, nie stopować pracy, tylko przecierać kolejną partię. Mieć ją gotową, gdy garnek zostanie pusty po rozlaniu pierwszych 6 l do butelek.
Czynność powtórzyć, łącznie 3,5 garnka (4 zagotowania po 12-15 minut pracy).
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)