Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
domowe przetwory to zdrowe posiłki zimą a pomidorki mają duuużo dobra w sobie więc przerabiam ich "tonę" ") obliczona wydajność - 18 butelek o pojemności 600-700 ml z 20 kg pomidorów
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12299
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2150
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12299
Składniki
Najpierw umyte butelki wkładam do piekarnika i nagrzewam do 120 stopni - suszą się i "sterylizują". Pomidory wstępnie płuczę pod bieżącą wodą - tuz przed wrzuceniem do garnka z wrzątkiem. Blanszuję, czyli do dużego niskiego garnka z wrzątkiem wkładam na minutę po ok 1 kg pomidorów na ok. (ok, ale min) 1 minutę i wyciągam - to sposób, by skórka oddzielała się cieńsza i łatwo odchodziła od miąższu. Pomidory przepuszczam przez maszynkę do pomidorów zwykłą najprostszą za trzy dyszki z Auchan), która oddziela skórki i pestki od miąższu. Przecier zagotowuję z solą (himalajska, kamienna, byle nie jodowana). Przecier wlewam do gorących i suchych butelek, dokładnie czyszczę i wycieram jednorazowymi ręcznikami papierowymi "zakręcadła" (szyjkę od butelki, gwint i zakrętkę). Stawiam do góry nogami do wystygnięcia, na całą noc - żeby dobrze się zawekowały. I już! W godzinę się wyrabiam ze skrzynką pomidorów.
Klucz do sukcesu: 1. Wybrać mięsiste, miękkie pomidory z małą ilością pestek. 2. Zacząć od umycia i sterylizo-suszenia butelek. 3. Gotować partiami (garnek 6l). 4. Automatyzacja pracy z pomidorami: mycie, parzenie, przecieranie, gotowanie, wekowanie. 5. Pojemność garnka 6 l, pojemność naczynia pod "przecieraczką" 2l. Gdy pierwsze 2 l przecieru są w garnku, włączyć grzanie i dolać drugą, potem trzecią porcję. Gdy garnek pełen, nie stopować pracy, tylko przecierać kolejną partię. Mieć ją gotową, gdy garnek zostanie pusty po rozlaniu pierwszych 6 l do butelek. Czynność powtórzyć, łącznie 3,5 garnka (4 zagotowania po 12-15 minut pracy).