Do góry

Przetwory Przepis na:

przecier pomidorowy w godzinę :)

przecier pomidorowy w godzinę :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2305

Dodano:

Odsłon: 6759

domowe przetwory to zdrowe posiłki zimą a pomidorki mają duuużo dobra w sobie więc przerabiam ich "tonę" ") obliczona wydajność - 18 butelek o pojemności 600-700 ml z 20 kg pomidorów

Składniki

  • pomidory gruntowe (mięsiste podłużne) - 20 kg
  • sól himalajska - 3,5 łyżki (1 na garnek 6l) gruboziarnista)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
przecier pomidorowy w godzinę :)

Przygotowanie

  1. Najpierw umyte butelki wkładam do piekarnika i nagrzewam do 120 stopni - suszą się i "sterylizują".

    Pomidory wstępnie płuczę pod bieżącą wodą - tuz przed wrzuceniem do garnka z wrzątkiem.
    Blanszuję, czyli do dużego niskiego garnka z wrzątkiem wkładam na minutę po ok 1 kg pomidorów na ok. (ok, ale min) 1 minutę i wyciągam - to sposób, by skórka oddzielała się cieńsza i łatwo odchodziła od miąższu.

    Pomidory przepuszczam przez maszynkę do pomidorów zwykłą najprostszą za trzy dyszki z Auchan), która oddziela skórki i pestki od miąższu.

    Przecier zagotowuję z solą (himalajska, kamienna, byle nie jodowana).

    Przecier wlewam do gorących i suchych butelek, dokładnie czyszczę i wycieram jednorazowymi ręcznikami papierowymi "zakręcadła" (szyjkę od butelki, gwint i zakrętkę).

    Stawiam do góry nogami do wystygnięcia, na całą noc - żeby dobrze się zawekowały.

    I już! W godzinę się wyrabiam ze skrzynką pomidorów.

  2. Klucz do sukcesu:
    1. Wybrać mięsiste, miękkie pomidory z małą ilością pestek.
    2. Zacząć od umycia i sterylizo-suszenia butelek.
    3. Gotować partiami (garnek 6l).
    4. Automatyzacja pracy z pomidorami: mycie, parzenie, przecieranie, gotowanie, wekowanie.
    5. Pojemność garnka 6 l, pojemność naczynia pod "przecieraczką" 2l. Gdy pierwsze 2 l przecieru są w garnku, włączyć grzanie i dolać drugą, potem trzecią porcję. Gdy garnek pełen, nie stopować pracy, tylko przecierać kolejną partię. Mieć ją gotową, gdy garnek zostanie pusty po rozlaniu pierwszych 6 l do butelek.
    Czynność powtórzyć, łącznie 3,5 garnka (4 zagotowania po 12-15 minut pracy).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń