Przecier z zielonych pomidorów jest łagodniejszy w smaku niż ten z czerwonych. Idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami oraz curry.
Przecier z zielonych pomidorów
Składniki
- dowolna ilość zielonych pomidorów
- łyżka masła( na 5 l przetartych pomidorów)
- pieprz ziołowy do smaku
- sól do smaku
Składniki
- dowolna ilość zielonych pomidorów
- łyżka masła( na 5 l przetartych pomidorów)
- pieprz ziołowy do smaku
- sól do smaku

Potrzebne przybory kuchenne
przecierak do warzyw
Etapy przygotowania
Umyte i pokrojone w kawałki solę i pozostawiam na około 4 godziny by puściły sok. Następnie gotuję pod przykryciem na średnim do miękkości pomidorów. Co jakiś czas mieszam by nie przywarły do dna garnka.

Następnie ciepłe pomidory przecieram za pomocą przecieraka do warzyw. Uzyskany mus gotuję z masłem(dodatek masła redukuje powstawanie piany podczas gotowania) i pieprzem ziołowym ciągle mieszając, aż sok odparuje. Gorący mus wlewam do wyparzonych słoików o różnej pojemności. Zakręcam. Odwracam do góry dnem. Przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Wystudzone przechowuję w suchym ciemnym miejscu.

Tak przygotowane przeciery polecam do przygotowania zup, potrawki z dodatkiem ryb lub drobiu oraz domowego curry.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 252
Ostatnio komentowane przepisy
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 252



Składniki
- dowolna ilość zielonych pomidorów
- łyżka masła( na 5 l przetartych pomidorów)
- pieprz ziołowy do smaku
- sól do smaku
Umyte i pokrojone w kawałki solę i pozostawiam na około 4 godziny by puściły sok. Następnie gotuję pod przykryciem na średnim do miękkości pomidorów. Co jakiś czas mieszam by nie przywarły do dna garnka.
Następnie ciepłe pomidory przecieram za pomocą przecieraka do warzyw. Uzyskany mus gotuję z masłem(dodatek masła redukuje powstawanie piany podczas gotowania) i pieprzem ziołowym ciągle mieszając, aż sok odparuje. Gorący mus wlewam do wyparzonych słoików o różnej pojemności. Zakręcam. Odwracam do góry dnem. Przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Wystudzone przechowuję w suchym ciemnym miejscu.
Tak przygotowane przeciery polecam do przygotowania zup, potrawki z dodatkiem ryb lub drobiu oraz domowego curry.