Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecier z zielonych pomidorów jest łagodniejszy w smaku niż ten z czerwonych. Idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami oraz curry.
przecierak do warzyw
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1337
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12195
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1337
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12195
Składniki
Umyte i pokrojone w kawałki solę i pozostawiam na około 4 godziny by puściły sok. Następnie gotuję pod przykryciem na średnim do miękkości pomidorów. Co jakiś czas mieszam by nie przywarły do dna garnka.
Następnie ciepłe pomidory przecieram za pomocą przecieraka do warzyw. Uzyskany mus gotuję z masłem(dodatek masła redukuje powstawanie piany podczas gotowania) i pieprzem ziołowym ciągle mieszając, aż sok odparuje. Gorący mus wlewam do wyparzonych słoików o różnej pojemności. Zakręcam. Odwracam do góry dnem. Przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Wystudzone przechowuję w suchym ciemnym miejscu.
Tak przygotowane przeciery polecam do przygotowania zup, potrawki z dodatkiem ryb lub drobiu oraz domowego curry.