Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przecież ogórkowy to esencja naturalnego smaku. Jest idealny do przygotowania zupy ogórkowej w środku zimy, a także orzeźwiającego chłodnika lub salsy podczas upałów. Taki przecier to świetna okazja do wykorzystania zbyt dużych lub krzywych ogórków z ogrodu, z którymi zazwyczaj nie wiadomo co zrobić. Są dwa sposoby przygotowania przecieru – bezpośrednio z surowych ogórków lub z już ukiszonych. Niezależnie od metody użyj mniejszych słoiczków, aby wykorzystać całość zaraz po otwarciu.
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2051
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10541
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 66
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2051
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10541
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 66
Składniki
Ogórki dokładnie umyj, odetnij końce, zetrzyj na jarzynowej tarce i przełóż do miski. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotuj słoiczki i zakrętki. Dokładnie je umyj i osusz. Na spód każdego słoika ułóż ząbek czosnku i kawałek obranego chrzanu. Napełnij słoiki ogórkami, wraz z powstałym sokiem, a na wierzch każdego ułóż baldachim kopru. Mocno zakręć słoiki i ustaw je na tacy w ciepłym miejscu na 7 dni, aby się zakisiły. Gdy ogórki się ukiszą, możesz przenieść je do piwnicy lub chłodnej spiżarni i przechowywać około pół roku. Aby wydłużyć termin przydatności do spożycia przecieru, zapasteryzuj go po miesiącu od wstawienia w chłodne miejsce. Czas pasteryzacji powinien wynieść około 10 minut.
Jeśli masz gotowe, ukiszone ogórki i chcesz przygotować z nich przecier, zetrzyj je na tarce jarzynowej, przełóż do słoiczków, mocno zakręć, pasteryzuj przez 10 minut i po wystygnięciu odstaw do spiżarni. W zależności od tego, czy przecier ma być bardziej czy mniej chrupiący – zetrzyj ogórki kiszone wraz ze skórką lub bez.