Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak zrobić chrupiące i pyszne ogórki konserwowe.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4883
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 342
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4883
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Składniki
Czosnek kroję w plasterki, papryczkę chili kroję na mniejsze kawałki (nie oczyszczam z nasionek), chrzan kroję w cienkie paseczki.
Do każdego słoika wkładam dwa małe lub jeden większy listek laurowy, kilka plasterków czosnku, cztery ziarenka ziela angielskiego, dużą szczyptę majeranku, dużą szczyptę gorczycy, kilka paseczków chrzanu i kawałek papryczki chili. Następnie układam pionowo pierwszą warstwę ogórków, jeden obok drugiego, dość ściśle ale tak żeby ich nie zgnieść. Na pierwszą warstwę daję kilka plasterków czosnku i kilka paseczków chrzanu i układam poziomo ogórki, tak żeby zostało około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Na górę wkładam jeden duży lub dwa mniejsze baldaszki kopru i przygotowuję zalewę.
Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, mieszam i zagotowuję zalewę. Gorącą zalewam ogórki, tak żeby były przykryte. Brzeg słoika wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Tak przygotowane słoiki będę pasteryzowała. Pasteryzację można przeprowadzić na morko lub na sucho w piekarniku. Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczką, tak żeby się nie stykały (robię to, żeby przez przypadek nie pękły podczas pasteryzacji), zalewam wodą do wysokości około ¾ wysokości słoika i pasteryzuję około 25 minut, od momentu gdy woda zacznie delikatnie się gotować. Po pasteryzacji słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam drugim ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Ogórki konserwowe są gotowe, można schować do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa