Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 7
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 7
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 119
Składniki
1/ ĆWIKŁA NA ZIMĘ-Buraczki umyć, ugotować, zdjąć skórkę. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wybrać ile się da soku z tych buraczków, do garnka.Dodać sól, cukier i kwasek. Mieszać i zagotować, ostudzić i wlać do buraczków. Dodać chrzan i wszystko dobrze wymieszać. Powkładać do słoiczków, zakręcić pokrywki i pasteryzować 10 min. (zdj.główne)
2/ BURACZKI CZERWONE W SŁOIKACH- Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach. Na 3 litry startych buraczków dać: 5 łyżeczek soli, 5 łyżeczek cukru i 5 łyżek octu. Wymieszać i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min. Nadają się do sałatki na zimno, dodając starte korniszony, jabłka i majonez. Bardzo dobre są na ciepło. Usmażyć dużą pokrojoną cebulę, na tłuszczu. Dodać buraczki i kubek gęstej śmietany. Wymieszać i podgrzać. Jak ktoś lubi może doprawić pieprzem.(nasze ulubione)
3/ SAŁATKA Z KAPUSTY BIAŁEJ I CZERWONYCH BURACZKÓW -Buraczki ugotować,obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę poszatkować.Cebulę pokroić.Wszystko wymieszać,odstawić na noc. zalewa:wymieszać i zalać warzywa.Odstawić na godzinę.Nałożyć do słoików.Pasteryzować ok.pół godziny.Do obiadu,odcedzić i wymieszać z majonezem albo olejem.
4/ KORNISZONY-Ogórki umyć, włożyć do weków. Wsypać łyżkę przypraw do korniszonów. Wodę wymieszać z solą, cukrem. Dolać ocet ,wymieszać. Nalać do słoików .Pasteryzować do 10 min.
5/OGÓRKI Z CZOSNKIEM -Ogórki pokroić w plasterki,czosnek zmiażdżyć. Zalewę,wymieszać i wlać do ogórków.Przełożyć do słoików i gotować 15 min.
6/ SAŁATKA Z OGÓRKÓW-ogórki pokroić w plasterki,cebulę w piórka,marchew w plasterki. Wszystko posolić i odstawić na godzinę. Zalewę można zagotować,ale ja tylko wymieszałam i wlałam do ogórków.Przełożyć do słoiczków i gotować 15 min.
7/ OGÓRKI DO ZUPY- Duże ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć do słoiczków o pojemności ok.300 ml. Na górę włożyć liść laurowy, pieprz, koper. Wsypać 1 dużą łyżkę soli. Zakręcić i wynieść do piwnicy, samo się ukisi. Nadają się na zupę,albo po przelaniu wodą do sałatki.
8/ PAPRYKA KONSERWOWA-Paprykę,pokroić w paseczki. Zalewę zagotować i gorącą zalać paprykę w słoikach. Na górę wlać 2 łyżki oleju(na litrowy słoik) gotować 20 min.
9/ MARCHEW W SŁOIKACH-Marchew ugotować, obrać. Pokroić w kostkę. Zrobić roztwór : w ½ szklance wody rozmieszać mały kwasek cytrynowy. Na 3 litry pokrojonej marchewki dać, ½ łyżeczki pieprzu mielonego czarnego, 1 płaską łyżkę soli, 1 łyżkę suchej pietruszki i 3 łyżki roztworu. Wymieszać i nałożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min. Nadają się do obiadu z groszkiem i śmietaną. Dobre są do różnych sałatek ziemniaczanych na zimno.
10/ FASOLKA SZPARAGOWA-Fasolkę obgotować z 5 min.Włożyć do słoików.Zalać gorącą zalewą. Gotować słoiczki ok.pół godziny.
11/ CZOSNEK W POMIDORACH- Pomidory, sparzyć, obrać, pokroić na kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę,dodać do pomidorów. Dodać chili,nie solić, wszystko wymieszać.Nałożyć do małych słoiczków, nie gotować ale przechowywać w lodówce. Używać do mielonych kotletów, sosów, zup itd.
12/ SOK WIŚNIOWY Z ARONII-Aronię gotować z liśćmi ok.0,5 godziny potem przecedzić. Do soku dodać, cukier i kwasek. Wymieszać, ponalewać do słoiczków i pasteryzować ok.10 min.
13/SOK Z ARONII I POMARAŃCZĄ- Do aronii wlać wodę i gotować, ok. pół godziny. Przecedzić i do kompotu dodać cukier i sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, przelać do słoiczków. Gotować ok. 10 min.
14/FRUŻELINA Z CZARNYCH JAGÓD- Jagody umyć, odsączyć i wraz z cukrem rozgotować, mieszając. Mąkę rozmieszać z wodą i wlać do jagód, ugotować kisiel. Można przetrzeć przez gęste sitko, albo zostawić z pestkami. Ja przecieram. Przełożyć do malutkich słoiczków i pasteryzować z 5-7 min. Taki mus, wykorzystuję do kremów do tortów albo drożdżowych klusek na parze. Frużelinę z malin tak samo robię.
15/ KECZUP Z PAPRYKI Papryki oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać chili,cukier ,sól i gotować 15-20 min. Często mieszać. Wlać ocet, dodać przecier i roztarty czosnek. Ostudzić do letniego i zmiksować blenderem. Przelać do słoiczków i pasteryzować 15 min.
16/ TARTE JABŁKA NA SZARLOTKĘ Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.Wymieszać z cukrem, odcisnąć i przełożyć do słoików. Pasteryzować ok.15-20 min.
17/ POWIDŁA ŚLIWKOWE Śliwki umyć i wypestkować. Wymieszać z cukrem i włożyć do dwóch wysokich blaszek 30x40. Piec ok.3 godz. w 175 *C. Wyłączyć piekarnik i na drugi dzień ponownie piec 3 godz. Przekładać porcjami na durszlak,żeby pozostały sok odcedzić. Upieczone śliwki, przepuścić przez maszynkę do mięsa albo rozdrobnić blenderem.
17/ POWIDŁA ŚLIWKOWE cd. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 min. Wyszło mi 11 słoiczków marmolady i 2 odsączonego soku. Powidła nadają się do pączków,rogalików, naleśników i różnych ciast, są dosyć gęste.