Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon na dynię w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na proste puree z dyni na zimę. Puree możemy zamrozić (jeżeli mamy dużą zamrażalkę), lub włożyć do słoiczków.
Z dyni usuwam gniazda nasienne, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, i przekładam do garnka.
Do dyni dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej wody.
Gdy dynia jest już miękka, to garnek zdejmuję z gazu i rozdrabniam dynię blenderem.
Po rozdrobnieniu, garnek ponownie stawiam na gazie i gotuję jeszcze dynię około 10 minut, tak żeby odparował sok, jeżeli mamy dynię bardzo soczystą to trzeba gotować troszkę dłużej.
Przechowywanie puree z dyni:
Gorące puree (nakładam od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować. Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku lub na mokro w garnku.
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek).
Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej.
Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Pure możemy również przechowywać w zamrażalce, zimne puree przekładam do woreczków i wkładam do zamrażalnika.
Słoiki z puree przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam babcia Ewa
Chcięlibyśmy jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych dojrzałych owoców, dl...
Odsłon: 4646
Dynia to smaczny dodatek do obiadu i nie tylko, warzywo o wielu właściwościac...
Odsłon: 9860
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 214
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 22
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 61
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 214
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 22
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 61
Składniki
Z dyni usuwam gniazda nasienne, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, i przekładam do garnka. Do dyni dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej wody.
Gdy dynia jest już miękka, to garnek zdejmuję z gazu i rozdrabniam dynię blenderem. Po rozdrobnieniu, garnek ponownie stawiam na gazie i gotuję jeszcze dynię około 10 minut, tak żeby odparował sok, jeżeli mamy dynię bardzo soczystą to trzeba gotować troszkę dłużej.
Przechowywanie puree z dyni: Gorące puree (nakładam od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować. Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku lub na mokro w garnku.
Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek). Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej. Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Pure możemy również przechowywać w zamrażalce, zimne puree przekładam do woreczków i wkładam do zamrażalnika. Słoiki z puree przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam babcia Ewa
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne przepis babci
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Ogórki małosolne przepis babci
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogat...
Odsłon: 7324
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 348