Do góry

Przetwory Przepis na:

Puree z dyni na zimę idealne do zup, koktajli lub wypieków

Puree z dyni na zimę idealne do zup, koktajli lub wypieków

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 78964

Dodano:

Odsłon: 417

Witam serdecznie, sezon na dynię w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na proste puree z dyni na zimę. Puree możemy zamrozić (jeżeli mamy dużą zamrażalkę), lub włożyć do słoiczków.

Składniki

  • Z 2 kg dyni wyjdzie około 1400 ml puree z dyni
  • użyłam dyni odmiany Gomez, ale może być inna odmiana na przykład Hokkaido, dynia piżmowa..
  • około 100 ml wody
  • wyparzone słoiki i wieczka
  • można również włożyć do woreczków i zamrozić
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z dyni usuwam gniazda nasienne, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, i przekładam do garnka.

    Do dyni dodaję wodę, garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut, tak żeby dynia zmiękła. Od czasu do czasu mieszam i jeżeli dynia przywiera do dna, to możemy dodać odrobinę więcej wody.

  2. Gdy dynia jest już miękka, to garnek zdejmuję z gazu i rozdrabniam dynię blenderem.

    Po rozdrobnieniu, garnek ponownie stawiam na gazie i gotuję jeszcze dynię około 10 minut, tak żeby odparował sok, jeżeli mamy dynię bardzo soczystą to trzeba gotować troszkę dłużej.

  3. Przechowywanie puree z dyni:
    Gorące puree (nakładam od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

    Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
    Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować. Pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku lub na mokro w garnku.

  4. Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki ja nie mam to używam ściereczek).

    Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut w zależności od wielkości słoika, większe pasteryzuję dłużej.
    Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.


    Pure możemy również przechowywać w zamrażalce, zimne puree przekładam do woreczków i wkładam do zamrażalnika.

    Słoiki z puree przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 29 października Robiłam kilka razy i pasteryzowana zawsze mi się psuła.Ponoć trzeba pasteryzować przez kolejne trzy dni po godzinie. Pewne jest tylko mrożenie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń