Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa kiszonka z rabarbaru. Pokrojone i obrane łodygi rabarbaru kiszone w miodzie i korzennych przyprawach. Do przygotowania tej kiszonki najlepiej wybrać łagodny miód, np.: akacjowy, wielokwiatowy lub lipowy. Dla podkręcenia smaku warto wzbogacić kiszonkę o goździki, gwiazdki anyżu, cynamon i laskę wanilii. Po upływie około 3-4 tygodni kiszony rabarbar w miodzie będzie gotowy do jedzenia. Serwuj go jako dodatek do kanapek, pieczonych mięs lub serów.
Polędwiczki z kurczaka, pieczarki, makaron w kremowym sosie śmietanowym. Prz...
Odsłon: 265
W zimie będą doskonałym dodatkiem do obiadu albo na kanapki. Polecam.
Odsłon: 915
Gotowe w kilka chwil. Pesto jest idealnym dodatkiem do warzyw.
Odsłon: 333
Polędwiczki z kurczaka, pieczarki, makaron w kremowym sosie śmietanowym. Prz...
Odsłon: 265
W zimie będą doskonałym dodatkiem do obiadu albo na kanapki. Polecam.
Odsłon: 915
Gotowe w kilka chwil. Pesto jest idealnym dodatkiem do warzyw.
Odsłon: 333
Składniki
Łodygi rabarbaru obierz, pokrój na 3-4 cm kawałki i przełóż do czystych, osuszonych słoików.
Miód lekko podgrzej w rondelku lub w kuchence mikrofalowej (ustaw kuchenkę na 800 W i wstaw miód na około 15 sekund). Uwaga - miód powinien być ciepły, nie gorący.
Do każdego słoiczka rozłóż równomiernie: laski cynamonu i wanilii, gwiazdki anyżu oraz goździki. Składniki zalej płynnym miodem.
Słoiczki zakręć. Odstaw w ciepłe miejsce. Po upływie 3-4 tygodni rabarbar kiszony w miodzie będzie gotowy do jedzenia. Serwuj go jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Możesz wykorzystać go również do sałatki lub podać z deską serów.