Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa kiszonka z rabarbaru. Pokrojone i obrane łodygi rabarbaru kiszone w miodzie i korzennych przyprawach. Do przygotowania tej kiszonki najlepiej wybrać łagodny miód, np.: akacjowy, wielokwiatowy lub lipowy. Dla podkręcenia smaku warto wzbogacić kiszonkę o goździki, gwiazdki anyżu, cynamon i laskę wanilii. Po upływie około 3-4 tygodni kiszony rabarbar w miodzie będzie gotowy do jedzenia. Serwuj go jako dodatek do kanapek, pieczonych mięs lub serów.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 116
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4235
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11575
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6614
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5521
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13694
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 116
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4235
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11575
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6614
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5521
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13694
Składniki
Łodygi rabarbaru obierz, pokrój na 3-4 cm kawałki i przełóż do czystych, osuszonych słoików.
Miód lekko podgrzej w rondelku lub w kuchence mikrofalowej (ustaw kuchenkę na 800 W i wstaw miód na około 15 sekund). Uwaga - miód powinien być ciepły, nie gorący.
Do każdego słoiczka rozłóż równomiernie: laski cynamonu i wanilii, gwiazdki anyżu oraz goździki. Składniki zalej płynnym miodem.
Słoiczki zakręć. Odstaw w ciepłe miejsce. Po upływie 3-4 tygodni rabarbar kiszony w miodzie będzie gotowy do jedzenia. Serwuj go jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Możesz wykorzystać go również do sałatki lub podać z deską serów.