Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki lasu! Smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można podać je jako samodzielną przekąskę lub dodatek do kanapek. Do marynowania najlepiej sprawdzą się małe rydze. Większe okazy można wykorzystać do zrobienia jajecznicy lub sosu.
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 495
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5341
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3459
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 495
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5341
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3459
Składniki
Rydze oczyszczamy z piachu i leśnej trawy. Możemy je wyczyścić na sucho lub w razie konieczności opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Małe grzyby marynujemy w całości. Większe rydze warto podzielić na mniejsze kawałki.
Wyczyszczone rydze przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, gorczycę, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Grzyby z przyprawami gotujemy przez około 15 minut.
Ugotowane rydze przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików.
Cebule obieramy z łupin, kroimy w piórka i przerzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, sól i cukier. Zalewę zagotowujemy. Gorącą przelewamy do słoików z rydzami.
Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 30 minut. Następnie wyciągamy słoiki, układamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Marynowane rydze przechowujemy w spiżarni.