Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki lasu! Smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można podać je jako samodzielną przekąskę lub dodatek do kanapek. Do marynowania najlepiej sprawdzą się małe rydze. Większe okazy można wykorzystać do zrobienia jajecznicy lub sosu.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 102
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1844
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 232
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6328
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 102
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1844
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 232
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6328
Składniki
Rydze oczyszczamy z piachu i leśnej trawy. Możemy je wyczyścić na sucho lub w razie konieczności opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Małe grzyby marynujemy w całości. Większe rydze warto podzielić na mniejsze kawałki.
Wyczyszczone rydze przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, gorczycę, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Grzyby z przyprawami gotujemy przez około 15 minut.
Ugotowane rydze przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików.
Cebule obieramy z łupin, kroimy w piórka i przerzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, sól i cukier. Zalewę zagotowujemy. Gorącą przelewamy do słoików z rydzami.
Słoiki szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 30 minut. Następnie wyciągamy słoiki, układamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Marynowane rydze przechowujemy w spiżarni.