Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe przetwory to świetny sposób na zamknięcie smaków lata w słoikach. Sałatka do słoików z cukinii, papryki i pomidorów wykorzystuje wszystkie ulubione warzywa, których mamy pod dostatkiem w ciepłe dni, a których stanowczo brakuje zimą. Danie jest słodkie, z wyczuwalną nutą kurkumy i czosnku. Nie traci jednak niczego z naturalności użytych warzyw. Ta sałatka to wspaniały dodatek obiadowy na zimę.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11944
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 778
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 104
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2839
Polecam.
Odsłon: 504
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11944
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 778
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 104
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2839
Polecam.
Odsłon: 504
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 756
Składniki
Słoiki umyj i wysterylizuj. Przy podanych składnikach wychodzi ok. 12 półlitrowych słoików. Cukinię, papryki i pomidory umyj. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Warzywa pokrój w mniejsze kawałki – mogą być to plasterki, grubsze półplasterki lub słupki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek także obierz i pokrój w drobną kostkę.
Przełóż wszystkie warzywa do miski. Przemieszaj je i zasyp solą. Przemieszaj całość ręką, a następnie przykryj kostkami lodu. Miskę zakryj ciężkim ręcznikiem i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Po tym czasie warzywa odcedź i przełóż do dużego garnka.
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ocet, cukier, kurkumę i gorczycę. Przelej mieszaninę do garnka z warzywami. Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając. Przełóż warzywa do słoików, by sałatka sięgała do poziomu ok. 1 cm poniżej zakrętki. Zakręć.
Duży garnek wyściel lnianą ściereczką. Przełóż do niego część słoików i zalej wodą do ok. połowy ich wysokości. Gotuj przez 10 minut. Powtórz ze wszystkimi słoikami. Gotowe przetwory odstawiaj do całkowitego przestygnięcia. Zakrętki powinny być wklęsłe. Sałatka do słoików z cukinii, papryki i pomidorów jest gotowa do spożycia po około miesiącu.