Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka grzybowa z koncentratem pomidorowym:

Sałatka grzybowa z koncentratem pomidorowym:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2727

Dodano:

Odsłon: 8565

Wg mnie najlepsza z najlepszych. Lekko ostra o winno- słodkim smaku. Polecam gorąco.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych grzybów (same młode kapelusze)
  • 3 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Grzyby gotować 10 minut w osolonej wodzie.
    Przelać na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą.
    Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Zeszklić. Uważać by cebuli nie zrumienić.
    Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dołożyć pokrojone w grube paski grzyby.Zmniejszyć ogień, smażyć około 10 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
    Zestawić z ognia.


    Składniki zalewy zagotować. Połączyć z grzybami. Wymieszać i smażyć wszystko 5 minut. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń