Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słoik klasztornej sałatki do słoików cieszy oko w nudne dni późnej jesieni i mroźnej zimy. Ta opcja konserwowania kilku warzyw jest bardzo ciekawa, ponieważ w jednym słoiku otrzymujemy cały kalejdoskop różnych smaków. Możesz dowolnie zmieniać ilość składników warzywnych w zależności od własnych upodobań.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Wrzuć główkę kalafiora do osolonej wody, by pozbyć się niechcianych mieszkańców. Następnie opłucz go i podziel na różyczki. Obierz marchewkę i pokrój w plasterki, obraną cebulę w półplasterki. Wytnij z papryki gniazda nasienne i pokrój w podłużne paski. Ogórki dobrze umyj i pokrój w grube plasterki, nie obieraj ich ze skórki. Obgotowaną fasolkę szparagową, pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm.
Do garnka wlej ocet, sól, cukier oraz wodę. Podgrzej, rozpuść cukier oraz sól i zagotuj. Po czym wyłącz gaz i ostudź marynatę.
Gdy zalewa stygnie, zajmij się wypełnianiem słoików. Na dno wrzuć pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka goździków i kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Naprzemiennie układaj warzywa, by w każdym słoiku miały podobną zawartość. Na wierzchu każdej porcji ułóż 2-3 ząbki czosnku. Zalewaj słoiki zimna zalewą, przetrzyj krawędzie słoików i zakręcaj je mocno zakrętką. Pasteryzuj sałatkę ok.5 minut od momentu zagotowania wody. Ostrożnie wykładaj słoiki na ręcznik i pozwól ostygnąć. Przechowuj sałatkę przez całą zimę w spiżarni, a po otwarciu w lodówce.