Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj propozycja dla tych, którzy wypełniają swoje spiżarnie, zamykając pyszne warzywa i ich witaminy w słoikach, na zimę. Sałatka królewska to bardzo smaczna sałatka z użyciem kilku warzyw. Idealna wiec dla tych, którzy cieszą się własnymi zbiorami. Ta wieloskładnikowa sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania i dostarczy witamin w zimie, kiedy najbardziej ich potrzebujemy.
miska, garnek, nóź, tarka, lyzka, słoiki 1 l, zakrętki
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32362
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Kapustę oczyścić z brzydkich liści i wyciąć głąb. Pokroić na ćwiartki i poszatkować. Poszatkowana kapustę przelozyc do miski i dodać do niej pokrojoną w cienkie paski parkę, ogórek, pokrojona w piórka cebule oraz starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Całość zasypać sola, dodać olej dobrze wymieszać. Miskę następnie przykryć ściereczka i odstawić na godzine na bok.
Kiedy sałatka wypuści sok, przełożyć ja do garnka, dodać ocet i podgrzewać 10 minut mieszając. Jeszcze gorącą sałakę przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Warzywa dobrze upchnąć do 3/4 wysokości słoika. Na koniec sałatkę zalać sokami z dna garnka. Słoiki szybko zakręcić.
Jeśli sałatka jest bardzo ciepła i będzie zjedzona w niedługim czasie można ja tylko wystudzić, stawiając słoiki do góry dnem. Jeśli chcemy przechować ja na dłużej, sałatkę należy zapasteryzować 10 minut od zagotowania się wody, pod przykryciem. Smacznego!