Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ogórkowa na zimę

Sałatka ogórkowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 625 Ocena: 5218

Dodano:

Odsłon: 8803

Pyszna sałatka ogórkowa z dodatkiem cebuli i czosnku w zalewie octowej. Delikatna struktura warzyw i słodko-pikantny smak.

Składniki

  • ogórki 1,5 kg
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 4 ząbki
  • zalewa:
  • ocet 10% 125 ml
  • woda 250 ml
  • cukier 6 łyżek
  • sól 1 łyżka
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • pieprz ziarnisty 6 ziaren
  • olej 2 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka ogórkowa na zimę

Przygotowanie

  1. Z octu, wody, cukru, soli, pieprzu, ziela angielskiego i oleju zagotowujemy zalewę i odstawiamy by lekko przestygła.
    Ogórki obieramy i kroimy na nieco grubsze plastry. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek również obieramy i kroimy. w plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy. Dodajemy przygotowaną zalewę i odstawiamy na 6 godzin. W tym czasie sałatkę kilka razy mieszamy.
    Następnie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików lekko uciskając. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń