Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli planujesz przygotowanie przetworów warzywnych, sałatka ogórkowa na zimę powinna być obowiązkową pozycją na twojej liście. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub prostą przekąska dla gości, którą możesz podać na różnego rodzaju imprezach.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 287
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11099
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3600
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1224
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4228
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 287
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11099
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3600
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1224
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4228
Składniki
Przygotuj ogórki, które umieścisz w słoikach. Umyj je i wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie obierz. Pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm. Odstaw w misce na około godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie odlej wytworzony sok.
Cebulę także obierz, a następnie posiekaj drobno. Może to być kostka lub piórka, w zależności od upodobań.
Słoiki powinny być wyparzone i suche. Na dnie ułóż jedną gałązkę kopru. Następnie wsyp pokrojone ogórki wraz z cebulą. Zasyp łyżeczką gorczycy i wrzuć kilka ziarenek pieprzu dla ostrości. Ogórki powinny być włożone ciasno i zająć miejsce do samej góry. Na koniec dodaj pozostały świeży koper.
Teraz przygotuj zalewę. Wlej wodę do dużego garnka i włącz palnik na średnią moc. Wsyp cukier, ocet, sól oraz dodaj liście laurowe. Zagotuj.
Przygotowaną gorącą zalewą przykryj ogórki w słoiku do samego końca. Jeśli będzie mało zalewy, przygotuj ją ponownie albo od razu podwój składniki.
Zakręć słoiki mocno. W garnku z szerokim dnem ułóż ściereczkę bawełnianą. Wlej wodę do połowy i zagotuj. Umieść ciepłe słoiki, a następnie pasteryzuj 10-15 minut. Odstaw słoiki do góry dnem na blacie i poczekaj aż się ostudzą.