Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli planujesz przygotowanie przetworów warzywnych, sałatka ogórkowa na zimę powinna być obowiązkową pozycją na twojej liście. Będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub prostą przekąska dla gości, którą możesz podać na różnego rodzaju imprezach.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 431
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 13965
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 5841
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 220
Pychota. Polecam.
Odsłon: 431
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 13965
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 5841
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 220
Składniki
Przygotuj ogórki, które umieścisz w słoikach. Umyj je i wyszoruj pod bieżącą wodą, a następnie obierz. Pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm. Odstaw w misce na około godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie odlej wytworzony sok.
Cebulę także obierz, a następnie posiekaj drobno. Może to być kostka lub piórka, w zależności od upodobań.
Słoiki powinny być wyparzone i suche. Na dnie ułóż jedną gałązkę kopru. Następnie wsyp pokrojone ogórki wraz z cebulą. Zasyp łyżeczką gorczycy i wrzuć kilka ziarenek pieprzu dla ostrości. Ogórki powinny być włożone ciasno i zająć miejsce do samej góry. Na koniec dodaj pozostały świeży koper.
Teraz przygotuj zalewę. Wlej wodę do dużego garnka i włącz palnik na średnią moc. Wsyp cukier, ocet, sól oraz dodaj liście laurowe. Zagotuj.
Przygotowaną gorącą zalewą przykryj ogórki w słoiku do samego końca. Jeśli będzie mało zalewy, przygotuj ją ponownie albo od razu podwój składniki.
Zakręć słoiki mocno. W garnku z szerokim dnem ułóż ściereczkę bawełnianą. Wlej wodę do połowy i zagotuj. Umieść ciepłe słoiki, a następnie pasteryzuj 10-15 minut. Odstaw słoiki do góry dnem na blacie i poczekaj aż się ostudzą.