Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 18965
Dodano: 25.06.2018
Odsłon: 44962
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 godziny do puszczenia soku.
W między czasie cukinię kroimy w pół plasterki, które kroimy jeszcze na pół. Z papryk wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Marchewki obieramy i trzemy je na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy , czosnek przeciskamy przez praskę.
Ogórki odciskamy z nadmiaru soku , dodajemy resztę warzyw.
Wszystko dokładnie razem mieszamy.
W wysokim garnku gotujemy składniki zalewy.
Do gotującej się zalewy dodajemy sałatkę.
Dokładnie mieszamy do ponownego zagotowania.
Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa. Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika) Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia. Przetwory nadają się do spożycia po upływie minimum tygodnia. Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Docherro 25 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Super sałatka,dawniej też robiłam różności na zimę,na tą sałatkę na pewno się skuszę...:) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 25 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Mam kolejny przepis na zimowe przetwory. Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 25 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
REWELACJA! idealna salatka jako dodatek do zimowego obiadu :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz