Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna sałatka z pieczarek, papryki, cebuli, marchwi i ogórków kiszonych w słodko-kwaśnej zalewie. Doskonała jako dodatek do obiadów lub składnik sałatek warzywnych.
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 114
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 24
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 114
Składniki
Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę lub piórka i zasypujemy łyżeczką soli. Odstawiamy na 1,5 godz. Papryki po oczyszczeniu z nasion i gniazd nasiennych kroimy w kostkę lub paski i zasypujemy resztą soli. Również odstawiamy na 1,5 godz. Paprykę i cebulę po upływie 1,5 godz. odciskamy z wody i soków. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski lub kostkę, wrzucamy do wrzątku lekko osolonego i zakwaszonego kwaskiem cytrynowym. Gotujemy 2-3 min i odsączamy. Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do lekko posłodzonego wrzątku, gotujemy ok. 5 min i odsączamy. Ogórki kiszone obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do jednego naczynia. Z wody, octu, cukru, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją 2-3 min a następnie dodajemy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min. Przygotowaną sałatkę wraz z wodą/zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając, na wierzch wlewamy po łyżeczce lub łyżce oleju /w zależności od wielkości słoika/, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.