Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna sałatka z pieczarek, papryki, cebuli, marchwi i ogórków kiszonych w słodko-kwaśnej zalewie. Doskonała jako dodatek do obiadów lub składnik sałatek warzywnych.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22590
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14911
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4697
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44634
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 634
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 662
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22590
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14911
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4697
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44634
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 634
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 662
Składniki
Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę lub piórka i zasypujemy łyżeczką soli. Odstawiamy na 1,5 godz. Papryki po oczyszczeniu z nasion i gniazd nasiennych kroimy w kostkę lub paski i zasypujemy resztą soli. Również odstawiamy na 1,5 godz. Paprykę i cebulę po upływie 1,5 godz. odciskamy z wody i soków. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski lub kostkę, wrzucamy do wrzątku lekko osolonego i zakwaszonego kwaskiem cytrynowym. Gotujemy 2-3 min i odsączamy. Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do lekko posłodzonego wrzątku, gotujemy ok. 5 min i odsączamy. Ogórki kiszone obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do jednego naczynia. Z wody, octu, cukru, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją 2-3 min a następnie dodajemy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min. Przygotowaną sałatkę wraz z wodą/zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając, na wierzch wlewamy po łyżeczce lub łyżce oleju /w zależności od wielkości słoika/, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.