Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 5453
Dodano: 30.07.2018
Odsłon: 4856
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę lub piórka i zasypujemy łyżeczką soli. Odstawiamy na 1,5 godz.
Papryki po oczyszczeniu z nasion i gniazd nasiennych kroimy w kostkę lub paski i zasypujemy resztą soli. Również odstawiamy na 1,5 godz. Paprykę i cebulę po upływie 1,5 godz. odciskamy z wody i soków.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski lub kostkę, wrzucamy do wrzątku lekko osolonego i zakwaszonego kwaskiem cytrynowym. Gotujemy 2-3 min i odsączamy.
Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do lekko posłodzonego wrzątku, gotujemy ok. 5 min i odsączamy.
Ogórki kiszone obieramy i kroimy w plasterki.
Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do jednego naczynia.
Z wody, octu, cukru, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją 2-3 min a następnie dodajemy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min.
Przygotowaną sałatkę wraz z wodą/zalewą przekładamy do słoików lekko ubijając, na wierzch wlewamy po łyżeczce lub łyżce oleju /w zależności od wielkości słoika/, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

danielek 31 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Oj bym chapnął ;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 30 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Świetna...:) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz