Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka ryżowa do słoików

Sałatka ryżowa do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 78213

Dodano:

Odsłon: 1662

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy podać samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki i pyszny obiad gdy nie mamy czasu.

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie około 5 litrów sałatki
  • 2 kg pomidorów
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 400 g ryżu
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml) - użyłam rzepakowego
  • 1/2 szklani octu jabłkowego 6% (125 ml)
  • 1 łyżka soli (zwykłej soli)
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję warzywa i ryż:
    Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany ryż dodam pod koniec do warzyw.

    Oczyszczoną marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.

    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w cienkie paseczki – o długości około 3-4 cm.

    Cebulę kroję w cienkie półplasterki.

    Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki, wcześniej włożyłam je do miski i zalałam wrzątkiem na około 2 minuty), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

  2. Do garnka przekładam pokrojone pomidory dodaję olej, ocet, sól, cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję około 10 minut, tak aby pomidory się rozpadły.

  3. Następnie do gotujących się pomidorów dodaję marchew, cebulę, paprykę i gotuję całość na małym ogniu przez około 60 minut, od czasu do czasu mieszając – garnka nie przykrywam.

  4. Po godzinie dodaję do warzyw ugotowany ryż, mieszam i gotuję jeszcze około 5 minut i nakładam do słoików.
    Jeżeli chcielibyśmy podać ryż z warzywami od razu po przygotowaniu, to najlepiej jest go odstawić na kilka godzin, aby przeszedł smakiem.

  5. Nakładanie i pasteryzacja sałatki ryżowej z warzywami:
    Mocno gorącą sałatkę (od razu po zdjęciu z gazu), nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Sałatkę nakładam razem z sosem (zalewą).

  6. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i mocno zakręcam wieczko.
    Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia.

    Jeżeli słoiki złapią, wieczka nie są wypukłe, nie ciekną, to możemy ich nie pasteryzować.

    Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał lub nie jesteśmy pewni czy złapały, to należy je za pasteryzować.

  7. Pasteryzacja :
    Garnek wykładam ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką lub papierowym ręcznikiem, tak żeby się nie stykały.

    Zalewam wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 20 minut.
    Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.

    Sałatka z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdakos 24 sierpnia 2018 Fajna, a ten ryż nie rozmięknie się w słoiczkach? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 21 sierpnia 2018 Znam różne sałatki do słoików, ale z ryżem widzę pierwszy raz. Ciekawe...?! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń