Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka

Autor:

Przepisów i artykułów: 527 Ocena: 4654

Dodano:

Odsłon: 2860

Sezon ogórkowy w pełni, więc mam dla was kolejny przepis na ogórki do słoika. Tym razem jednak nie tradycyjne w całości, a sałatkę. Jest to dość dobrze znana sałatka szwedzka z ogórków, marchewki i cebuli. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia i z pewnością poradzi sobie z nią nawet laik w dziedzinie kulinariów. Oczywiście przepisów na sałatkę szwedzką jest wiele. Różnią się one między sobą poszczególnymi składnikami, a nawet sposobem przygotowania.

Składniki

  • 2kg ogórków gruntowych
  • 300g marchewki
  • 300g cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • 0,5szkl. octu
  • 0,5szkl. oleju
  • 0,5szkl. cukru (ja daję trochę mniej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka szwedzka

Przygotowanie

  1. Nakrętki i słoiki o pojemności 300-500ml wyparzam wrzątkiem. Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie. Odcinam końcówki i kroję ogórki na plasterki. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski. Ząbki czosnku obieram i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do warzyw. Warzywa polewam olejem i octem. Posypuję cukrem, solą i czarnym pierzem. Wszystko dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na dwie godziny. Po tym czasie sałatkę razem z powstałym płynem przekładam do słoików, dość mocno ją upychając. Wycieram ranty i zakręcam słoiki. Słoiki ustawiam w garnku, wyłożonym na dnie ściereczką. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z sałatką szwedzką pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu, słoiki od razu wyciągam i odstawiam do góry dnem. Studzę w tej pozycji i odwracam z powrotem. Słoiki odstawiam w chłodne miejsce. Sałatka jest idealna jako dodatek do obiadu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń