nie wiem skąd taka nazwa ale sałatka bardzo smaczna
Sałatka warszawska
Składniki
- pomidory czerwone 2 kg
- ogórki 1-2 kg
- marchew 1 kg
- papryka czerwona 1 kg
- cebula 1 kg
- czosnek 1 głowka
- zalewa: cukier 1/2 szkl
- ocet 3/4 szkl
- woda 3 szkl
- gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy
- sól
Składniki
- pomidory czerwone 2 kg
- ogórki 1-2 kg
- marchew 1 kg
- papryka czerwona 1 kg
- cebula 1 kg
- czosnek 1 głowka
- zalewa: cukier 1/2 szkl
- ocet 3/4 szkl
- woda 3 szkl
- gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy
- sól

Etapy przygotowania
1. ogórki poszatkować, zasypać 2 łyżkami soli, odstawić na 2 godz, 2. marchew pokroić w kostkę, podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, 3. cebulę pokroić w półkrążki, paprykę i pomidory w kostkę, czosnek w plasterki, 4. ogórki odcisnąć z nadmiaru wody, dodać pozostałe warzywa, wymieszać, odstawić na 20 min, spróbować, w razie potrzeby dosolić, 5. składniki zalewy wymieszać, wlać do sałatki, ( jeśli ktoś lubi inne smaki, może do zalewy dodać więcej cukru lub octu ), 6. sałatkę nakładać do umytych, suchych słoików, pasteryzować ok 15-20 min, zależnie od wielkości słoików, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Duńskie naleśniki, czyli lekko złociste placki wyróżniają się puszystym ciast...
Odsłon: 116
Ostatnio komentowane przepisy

Duńskie naleśniki, czyli lekko złociste placki wyróżniają się puszystym ciast...
Odsłon: 116



Składniki
- pomidory czerwone 2 kg
- ogórki 1-2 kg
- marchew 1 kg
- papryka czerwona 1 kg
- cebula 1 kg
- czosnek 1 głowka
- zalewa: cukier 1/2 szkl
- ocet 3/4 szkl
- woda 3 szkl
- gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy
- sól
1. ogórki poszatkować, zasypać 2 łyżkami soli, odstawić na 2 godz, 2. marchew pokroić w kostkę, podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, 3. cebulę pokroić w półkrążki, paprykę i pomidory w kostkę, czosnek w plasterki, 4. ogórki odcisnąć z nadmiaru wody, dodać pozostałe warzywa, wymieszać, odstawić na 20 min, spróbować, w razie potrzeby dosolić, 5. składniki zalewy wymieszać, wlać do sałatki, ( jeśli ktoś lubi inne smaki, może do zalewy dodać więcej cukru lub octu ), 6. sałatkę nakładać do umytych, suchych słoików, pasteryzować ok 15-20 min, zależnie od wielkości słoików, smacznego