Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to najlepszy czas, aby zapełnić spiżarnię zapasami na zimę. Poza tradycyjnymi marynatami, dżemami i kiszonkami warto zrobić przynajmniej kilka sałatek, które będą stanowić doskonały dodatek do każdego obiadu. Sałatka warzywna do słoików z przepisu babci Anieli, to skarb każdej kucharki.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326472
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12091
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16882
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5520
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326472
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12091
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16882
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5520
Składniki
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą i osusz. Marchewki obierz. Pokrój je na plasterki. Ogórki przetnij wzdłuż, a potem jeszcze na pół, aby uzyskać słupki. Przekrój je na mniejsze, kilkucentymetrowe części. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cukinię obierz (jeśli jest twarda, miękką skórkę możesz pozostawić). Również pokrój drobniej, np. na centymetrowe plastry. Cebule posiekaj w piórka.
Wszystkie warzywa umieść w dużej misce. Jeśli takiej nie masz, podziel na dwie porcje. Posyp solą i zostaw na kilka godzin. Warzywa puszczą sok, który potem trzeba wylać.
Do każdego wyparzonego, suchego i czystego słoika włóż ulubione warzywa. Powinny być ciasto ułożone. Wsyp po 2 kulki ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Wlej łyżką olej.
Teraz przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w dużym garnku i zagotuj. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Tak przygotowaną, jeszcze ciepłą zalewą, przykryj wszystkie warzywa.
Na dnie szerokiego naczynia ułóż bawełnianą ściereczkę. Zgotuj wodę, która powinna sięgać do połowy wysokości garnka. Umieść słoiki z sałatką i pasteryzuj przez 20 minut.
Odstaw słoiki do góry dnem na blacie, a następnie poczekaj aż ostygną. Wtedy przenieś do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca.