Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z kalafiorem na ostro

Sałatka z kalafiorem na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1908

Dodano:

Odsłon: 761

W poszukiwaniu nowych inspiracji na przetwory natknęłam się w mojej starej kolekcji na tą pyszna sałatkę. Jest ostra i bardzo smaczna. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do zimowych kanapek. Polecam :)

Składniki

  • Kalafior ok.1 kg
  • fasolka szparagowa żółta 200 g
  • Marchew 200 g
  • Papryka czerwona 2 szt.
  • ostra papryka czuszka 1 mała
  • Sól
  • Na zalewę:
  • Woda 2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1 płaska łyżka
  • Ocet 10 % 3 łyżki
  • ostra papryka w proszku
  • Olej rzepakowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z kalafiorem na ostro

Przygotowanie

  1. Kalafior podzielony na mniejsze różyczki obgotować krótko ( ma być lekko chrupiący ) w sporej ilości lekko posolonej wody. Odcedzić i pozostawić do odparowania i wystudzenia.

  2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski o podobnej długości jak fasolkę.

  3. Ostrą paprykę czuszkę podzielić na małe kawałki.

  4. Fasolę szparagową i marchew obgotować. Fasolę pokroić na kawałki o długości 2 cm, a marchew w cienkie krążki.

  5. Układać w słojach na przemian warzywa.

  6. Zagotować wodę z solą, cukrem, octem, dodać mieloną ostrą paprykę wg. uznania.

  7. Zalać ułożone w słojach warzywa gorącą zalewą, wlać do każdego po 2 łyżki oleju.

  8. Zamknąć i pasteryzować słoje o poj. o,5 l 20 min., większe o 5 min. dłużej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 23 sierpnia Bardzo ciekawa propozycja na taki słoikowy mix :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń