Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszna sałatka na zimę z kalarepa i ogórkami zapraszam po przepis.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4006
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 198
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4006
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 198
Składniki
Warzywa dokładnie myje ,kalarepę i marchewkę obieram, i zabieram sie za krojenie warzyw. Kalarepę kroje w cieniutkie plasterki na tarce lub na tarce o grubych oczkach ścieram lub przy pomocy szatkownicy elektrycznej ,marchew w cieniutkie plasterki lub na tarce o grubych oczkach, ogórki ze skórką w cienkie plasterki, cebule w porka paprykę w pajdki lub kostkę czosnek drobno kroje tak samo koper i natkę selera lub pietruszki.
Wszystkie warzywa umieszczam w dużej misce i dodaje ziarna pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego, wlewam ocet ,olej dodaje sól i cukier całość dokładnie mieszam i odstawiam na 3-5 godzin by puściła sałatka sok, od czasu do czasu można pomieszać.
Gdy sałatka puści sok nakładam razem z powstałym sokiem do czystych słoikowi zakręcam ,słoiki pasteryzuje na mokro 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Na dno garnka daję ścierkę by słoiki nie pękły a słoiki musza być zanurzone w wodzie co najmniej do polowy słoików. Gotowe słoiki ustawiam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia i można wynieść do spiżarni. Sałatka stanowi wspaniały dodatek do dań obiadowych po dokładne wykonanie zapraszam na film