Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima tuż tuż, i od wczoraj właściwie zapełniam swoje słoiki przetworami. Dzisiaj przyrządziłam sałatkę obiadową z papryki i pieczarek w zalewie. Będzie smacznym dodatkiem do dań mięsnych, ziemniaków czy kasz. W moim przypadku sałatka rzeczywiście była pracochłonna, bo robiłam ją właściwie cały dzień. Ale sama chciałam. Poniżej podaje podstawowy przepis z 1 kg papryki, a ja wyrobiłam z 5 kg :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 825
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Paprykę porządnie umyć i osuszyć. Dokładnie usunąć gniazda z pestkami, skroić w paski. Całość nasolić myślę że małe dwie łyżeczki soli na 1 kilogram papryki wystarczy. Całość wymieszać i po dwóch godzinach odcedzić. Pieczarki wyszorować albo obrać, albo w całości je pokroić w plasterki albo usunąć ogonki. Ja ogonki usunęłam i zamroziłam, powstanie z tego sos. Pokrojone pieczarki należy sparzyć, żeby zmiękły.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka albo również w paski, pokrojoną cebulę posolić. Teraz przygotujemy zalewę. W garnku nalewamy wodę, dodajemy ocet, cukier i miód. Wszystko razem mieszamy i zagotowujemy.
Sałatkę przekładamy do słoików. Do każdego słoiczka wkładamy po jednym dużym liściu laurowym i dwa ziarenka ziela angielskiego. Napełniamy zalewą. Ja zostawiam 1 cm od nakrętki wolny, czyli cały gwint. Dodajemy po jednej łyżce oliwy lub oleju i zakręcamy słoiki.
PASTERYZACJA: Słoiki wstawiamy do garnka wyścielonego czystą ściereczką lub gazetą. Wlewamy wodę do wysokości 1/2 słoika. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Słoiki wyciągamy i układamy do góry dnem na ścierce, zostawiamy do ostygnięcia.