Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z patisonów i papryki.

Sałatka z patisonów i papryki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 766

Dodano:

Odsłon: 1331

Nic na to nie poradzę, że z uporem maniaka przerabiam warzywka na sałatki. W moim ulubionym sklepie warzywniczym wypatrzyłam śliczne patisony. Kiedyś dawno, dawno temu posiałam na działce i zebrałam takie małe malutkie, dużo mniejsze od tych dzisiaj wypatrzonych. Ale te bardziej mnie zauroczyły. A ponieważ miałam w domu jeszcze pół butelki jabłkowego octu, więc mnie zastanawiałam się i zrobiłam sałatkę.

Składniki

  • 5 żółtych patisonów 5 zielonych patisonów
  • 3 czerwone papryki 1 cebula
  • 1 główka czosnku 2 łyżki drobnej soli morskiej
  • 6 gałązek koperku 6 łyżek oleju słonecznikowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z patisonów i papryki.

Przygotowanie

  1. Patisony umyć i osuszyć ściereczką. Paprykę wydrążyć i opłukać.

  2. Patisony przekroić na 4 części i pokroić na plasterki. Paprykę przeciąć na 4 części i pokroić w paski. Cebulę pokroić w ćwierćtalarki, a czosnek w plasterki.

    Warzywa wymieszać, dodać 2 łyżki soli, przykryć i pozostawić na 12 godzin. Od czasu do czasu wymieszać.

  3. Zagotować z podanych składników zaprawę i pozostawić do wystygnięcia. A potem przelać przez sitko do innego naczynia. Zaprawę dolać do warzyw i pozostawić na noc .
    Do wyparzonych słoików włożyć ściśle odsączone na sitku warzywa. Położyć gałązkę kopru i zalać odsączoną zaprawą . Na wierzch wlać po 1 łyżce oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut od zagotowania.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń