Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki w zalewie octowej to przysmak nieco zapomniany. Zupełnie niesłusznie, ponieważ tak zakonserwowane, zachowują wszystko, co w tych owocach najlepsze. Są słodkie, chrupiące, a w dodatku zyskują wspaniały, korzenny aromat. Prawdziwym rarytasem jest ocet śliwkowy – tak smaczny, że dla wielu osób to nie śliwki, lecz on jest powodem do przygotowania przetworów. Zalewę octową można wykorzystać jako oryginalny dodatek do sałatek czy marynat.
Czy lubicie przygotowywać weki na zimę czy wolicie jednak kupne weki ? Ja oso...
Odsłon: 2622
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 112
Prosty i szybki placek, który przyjmie każde owoce. Ja miałam akurat połówki...
Odsłon: 254
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 4921
Smakują wyśmienicie i efektownie wyglądają. Jajka faszerowane na dwa sposoby...
Odsłon: 112
Prosty i szybki placek, który przyjmie każde owoce. Ja miałam akurat połówki...
Odsłon: 254
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 4921
Składniki
Umyj starannie śliwki. Przekrój na pół, usuń pestki i ogonki. Zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem przyprawami korzennymi. Gdy zalewa nieco przestygnie, dodaj do niej śliwki. Pozostaw pod przykryciem na dobę. Co jakiś czas zamieszaj zawartość garnka.
Po dobie oddziel śliwki od zalewy i ponownie ją zagotuj. Poczekaj, aż przestygnie i z powrotem włóż do niej śliwki. Powtórz te czynności następnego dnia.
Starannie umyj i wyparz słoiki o łącznej pojemności około 2 l. Przełóż do nich śliwki i zalej zalewą. Szczelnie zakręć słoiki. Śliwek w occie nie trzeba pasteryzować, ale możesz to zrobić na wszelki wypadek. Ustaw w dużym garnku wyłożonym ściereczką tak, by nie stykały się ze sobą. Zalej mniej więcej do 2/3 wysokości wodą i zagotuj ją. Gotuj przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Następnie odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
Ustaw słoiki ze śliwkami w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Po około 2 tygodniach będą już nadawały się do spożycia. Śliwki w zalewie octowej możesz przechowywać nawet kilka lat.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 355
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 204