Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć brakuje czasu na gotowanie, a lodówka świeci pustkami, zawsze można liczyć na zawartość domowej spiżarni. Miłośnicy solidnych dań i swojskich smaków powinni zadbać, aby poza dżemami i kompotami pojawiły się w niej również domowe konserwy mięsne. Jedną z nich może być także słonina jak z wojska – idealne rozwiązanie na niespodziewane ataki głodu. Wystarczy kromka świeżego chleba i ten prosty posiłek staje się prawdziwą ucztą.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11074
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3501
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1191
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4201
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 371
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11074
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3501
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1191
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4201
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 371
Składniki
Słoninę podziel w kostkę, dopasowując jej wielkość do wybranego słoika lub słoików. Nie usuwaj skóry. Włóż do miski i zasyp solą. Przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
Umieść słoninę w wyparzonych i suchych słoikach. Jeśli to konieczne, dotnij w trakcie kawałki na cieńsze plasterki. Słonina powinna być ciasno ułożona w szkle i w pełni go wypełniać.
Cebulę posiekaj w piórka, ząbki czosnku rozgnieć i podziel na mniejsze kawałki. Podsmaż je na odrobinie oleju i odstaw do wystudzenia. Umieść na wierzchu słoniny. Posyp delikatnie pieprzem.
Wlej teraz odrobinę wody na wierzch, aby powstała galaretka.
Słoiki pasteryzuj od momentu zagotowania wody przez 2-3 godziny na małym ogniu. Odstaw do przestudzenia w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia pasteryzuj przez godzinę, a następnego - 40 minut.