Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami.
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Składniki
Boczek mielę w maszynce do mięsa na dużym oczku.
Przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Wytapiam smalec na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką. Smażę do uzyskania złotych skwarków. Pod koniec dodaję sól i pieprz ziołowy. Dokładnie mieszam.
Gorący smalec przelewam do garnuszków i wyparzonych suchych słoiczków, tak by tłuszcz pokrywał skwarki.
Gorące słoiczki zakręcam. Wystudzony smalec przechowuję w chłodnym miejscu. Smalec z garnuszków spożywamy na bieżąco