Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 353
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15152
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3082
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 353
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15152
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3082
Składniki
Boczek mielę w maszynce do mięsa na dużym oczku.
Przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Wytapiam smalec na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką. Smażę do uzyskania złotych skwarków. Pod koniec dodaję sól i pieprz ziołowy. Dokładnie mieszam.
Gorący smalec przelewam do garnuszków i wyparzonych suchych słoiczków, tak by tłuszcz pokrywał skwarki.
Gorące słoiczki zakręcam. Wystudzony smalec przechowuję w chłodnym miejscu. Smalec z garnuszków spożywamy na bieżąco