Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami.
Polecam.
Odsłon: 818
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1533
Polecam.
Odsłon: 818
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1533
Składniki
Boczek mielę w maszynce do mięsa na dużym oczku.
Przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Wytapiam smalec na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką. Smażę do uzyskania złotych skwarków. Pod koniec dodaję sól i pieprz ziołowy. Dokładnie mieszam.
Gorący smalec przelewam do garnuszków i wyparzonych suchych słoiczków, tak by tłuszcz pokrywał skwarki.
Gorące słoiczki zakręcam. Wystudzony smalec przechowuję w chłodnym miejscu. Smalec z garnuszków spożywamy na bieżąco