Do góry

Przetwory Przepis na:

Smalec domowy

Smalec domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 214

Dodano:

Odsłon: 1541

Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami.

Składniki

  • 2 kg surowego boczku bez skóry
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Smalec domowy

Przygotowanie

  1. Boczek mielę w maszynce do mięsa na dużym oczku.

  2. Przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Wytapiam smalec na średnim ogniu, co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką. Smażę do uzyskania złotych skwarków. Pod koniec dodaję sól i pieprz ziołowy. Dokładnie mieszam.

  3. Gorący smalec przelewam do garnuszków i wyparzonych suchych słoiczków, tak by tłuszcz pokrywał skwarki.

  4. Gorące słoiczki zakręcam. Wystudzony smalec przechowuję w chłodnym miejscu.

    Smalec z garnuszków spożywamy na bieżąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń